Απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ αιτήματα για βεβαίωση παραγωγού συνολικής ισχύος 1,5 GW - Τα... εγκατέλειψαν οι επενδυτές

14 06 2021 | 09:07

Η ΡΑΕ, με διαδοχικές αποφάσεις της την Πέμπτη, προχώρησε στην απόρριψη μεγάλου πλήθους βεβαιώσεων παραγωγού που αντιστοιχούν σε δεκάδες έργα συνολικής ισχύος 1,514 GW, τόσο αιολικών, όσο και φωτοβολταϊκών.

Πρόκειται για αιτήματα που δεν προχώρησαν από το 2018 και έπειτα, τα οποία ανήκουν και σε μεγάλους ομίλους, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΑΒΟ Wind, η Τέρνα και η Siemens Gamesa μέσω θυγατρικών τους. Τα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι φωτοβολταϊκό 246 μεγαβάτ της Άναξ, φωτοβολταϊκό 100 μεγαβάτ της Cantreva και φωτοβολταϊκό 80 μεγαβάτ των ΕΛΠΕ. Ως αιτιολογία απόρριψης προσδιορίζεται η μη πληρωμή του ειδικού τέλους βεβαίωσης παραγωγού. Στην πράξη, οι επενδυτές τα "εγκατέλειψαν" κρίνοντας προφανώς ότι θα είχαν ανυπέρβλητα αδειοδοτικά προβλήματα στα επόμενα στάδια.

Ως προς τη διαδικασία, αξίζει να σημειώσουμε ότι προβλέπεται η πληρωμή του σχετικού τέλους των 2.000 ευρώ ανά μεγαβάτ εντός είκοσι ημερών από την προέγκριση. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχει μια προθεσμία τριών μηνών και έπειτα η αίτηση απορρίπτεται αυτομάτως.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι πλέον η αγορά των ΑΠΕ στη χώρα μας έχει ωριμάσει σε ένα βαθμό και οι νέες συνθήκες ωθούν τις εταιρείες του χώρου σε ανασχεδιασμό και προτεραιοποίηση των πιο εν δυνάμει αποδοτικών επενδύσεων, με τις λιγότερο συμφέρουσες να μην προχωρούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι απορρίψεις με αποτέλεσμα να ελαφρύνεται κάπως το έργο της ΡΑΕ.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του ίδιου του προέδρου της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμα, ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα για έργα συνολικής ισχύος 77,5 GW, εκ των οποίων εκκρεμούν αιτήσεις για 10GW. 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Αρχής, Δ. Παπαχρήστου, τόνισε σχετικά ότι η Ελλάδα χρειάζεται για το νέο στόχο του 2030 επενδύσεις τουλάχιστον 1 γιγαβάτ ετησίως, τη στιγμή που σήμερα διαθέτει 7,5 γιγαβάτ έργων ΑΠΕ στο δίκτυο. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 γιγαβάτ νέων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη και κατασκευή που θα συνδεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. 

 

 

12 Iουνίου 2021

energypress