ΡΑΕ: Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση των αιτήσεων έργων ΑΠΕ 9,3 GW του κύκλου Φεβρουαρίου.

Τις προσεχείς μέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τελειώνει το ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,3 GW.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Αρχή θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις και όπως και να χει μία νέα στρατιά έργων έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες των περίπου 90 MW που έχουν λάβει άδειες και βεβαιώσεις παραγωγού.

Ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στη διάρκεια του συνεδρίου Regional Growth Conference το περασμένο Σάββατο επανέλαβε πως «συνολικά η ΡΑΕ από τη σύσταση της έχει εκδώσει 4.950 άδειες και βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ συνολικής ισχύος 77,5 GW. Από αυτές οι 48,5 GW αφορούν σε βεβαιώσεις παραγωγού, ενώ εκκρεμούν και παλιότερες αιτήσεις 10 GW».

Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι μαζί με τις αιτήσεις του κύκλου Φεβρουαρίου το σύνολο των έργων ανέρχεται στα 100 GW και εκτιμά πως από αυτό το μέγεθος θα υλοποιηθεί περίπου το 10% με 20% κάνοντας λόγο για αυξημένο ανταγωνισμό, όπως φάνηκε και στην τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία.

Η ΡΑΕ, όπως έχει γράψει το energypress ήδη έχει αρχίσει να δέχεται καινούργια αιτήματα για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ άρχισε να, καθώς ξεκίνησε ο κύκλος υποβολής αιτήσεων του Ιουνίου, ο οποίος θα διαρκέσει έως τις 10 του μηνός. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο που υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου πλαισίου για το πρώτο αδειοδοτικό βήμα νέων «πράσινων» επενδύσεων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους κύκλους Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, στους οποίους κατατέθηκαν αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,45 και 9,3 Γιγαβάτ, αντίστοιχα. 

Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει περίπου από τα μέσα Απριλίου την αξιολόγηση των αιτήσεων από τον Κύκλο Δεκεμβρίου, οι οποίες δεν παρουσίαζαν κάποιο κώλυμα. Όπως είχε ανακοινώσει η Αρχή, οι αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια, και επομένως προεγκρίθηκαν, ήταν 1.544 από τις 1.865 που είχαν υποβληθεί, ενώ αντιστοιχούσαν σε έργα συνολικής ισχύος 34,48 Γιγαβάτ. 

Από τότε, ξεκίνησε η εξέταση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Φεβρουαρίου. Στην παρούσα φάση, ολοκληρώνεται η αξιολόγησή τους από τη ΡΑΕ. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εγκρίσεις αιτημάτων από τον Δεκέμβριο που έχουν μείνει εκκρεμή, είτε παρουσίαζαν επικαλύψεις, είτε επειδή αφορούν ειδικά έργα. Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ, πρόκειται για 320 περίπου αιτήσεις, για μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 10,9 Γιγαβάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις αιτήσεις που προεγκρίθηκαν από τον Κύκλο Δεκεμβρίου, οι 1.249 οδήγησαν στην έκδοση των αντίστοιχων Βεβαιώσεων Παραγωγού, καθώς οι επενδυτές κατέβαλαν το τέλος υπέρ ΔΑΠΕΕΠ (τέλος έκδοσης βεβαίωσης) εντός της προβλεπόμενης διορίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 80% των αιτημάτων, με τις υπόλοιπες 295 να καταπίπτουν, καθώς οι επενδυτές δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα το τέλος. 

 

 

9 Ιουνίου 2021

energypress