Στις Βρυξέλλες το τελικό κείμενο για το πλαίσιο στήριξης υβριδικών ΑΠΕ στα νησιά – Παντού διαγωνισμοί για «ταρίφα» εκτός 3 εξαιρέσεων

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Κομισιόν, αναφορικά με το πλαίσιο στήριξης υβριδικών μονάδων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εντός της τρέχουσας εβδομάδας το τελικό κείμενο του σχήματος πρόκειται να σταλεί επίσημα στις Βρυξέλλες.

Με αυτό τον τρόπο, το ΥΠΕΝ κλείνει ένα ακόμη «ανοικτό» ζήτημα αναφορικά με το καθεστώς στήριξης των «πράσινων» επενδύσεων, καθώς έχει ήδη κοινοποιηθεί επίσημα και το νέο σχήμα για τους νέους διαγωνισμούς ΑΠΕ. Το οριστικό σχήμα για τις δημοπρασίες έχει πλέον αποσταλεί στις Βρυξέλλες από την ΚΕΜΚΕ (Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων) του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή την αρμόδια αρχή για την επίσημη κοινοποίηση όπου βρισκόταν από τα τέλη Αυγούστου, όπως έγραψε το energypress.

Το σχήμα στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ προβλέπει την πραγματοποίηση ανταγωνιστικών διαδικασιών, για την κατακύρωση τιμών αναφοράς από τα υποψήφια έργα. Εξάλλου, ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν για το σχήμα, όπως είχε γράψει το energypress, οι Βρυξέλλες είχαν θέσει ως προϋπόθεση τον κανόνα ανταγωνιστικών διαδικασιών, για τη δημιουργία του καθεστώτος στήριξης.

Η προϋπόθεση αυτή, πάντως, δεν ισχύει σε τρεις περιπτώσεις, όπου το ΥΠΕΝ έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τους διαγωνισμούς, προχωρώντας αν το επιλέξει σε οριζόντιο πλαίσιο τιμολόγησης, με συγκεκριμένες «ταρίφες». Η πρώτη εξαίρεση αφορά υβριδικές μονάδες που προορίζονται για πολύ μικρά νησιά, όπως η Ερείκουσα, η Γαύδος, τα Αντικήθυρα ή η Οθωνοί, όπου, όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον καθορισμό των τιμών αναφοράς των υποψήφιων έργων με όρους αγοράς και βέβαια δεν απειλείται ο ανταγωνισμός εάν οριστούν διοικητικές τιμές.

Στην ευχέρεια του υπουργείου είναι επίσης η «φόρμουλα» υλοποίησης επιδεικτικών-πιλοτικών έργων υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ σε αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Κάτι που αφορά εφαρμογές όπως το υβριδικό έργο στον Αϊ Στράτη, όπου προβλέπεται ότι μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καλύπτεται πάνω από 85% της ετήσιας ζήτησης σε ρεύμα στο νησί.

Το ίδιο ισχύει ώριμες υβριδικές μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται για την Κρήτη και έχουν ισχύ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι με την έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, θα ξεκινήσει ξανά η διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης έργων της εν λόγω κατηγορίας, η οποία «πάγωσε» με ρύθμιση του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων. Με τη ρύθμιση, ανεστάλη η υποβολή στη ΡΑΕ νέων αιτήσεων για την υλοποίηση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή που τελούν υπό διασύνδεση.

Επίσης, προβλέπει ότι απορρίπτονται εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί εξέτασή τους. Παράλληλα, έως τις 31/12/2021 αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την ανάπτυξη υβριδικών έργων.

Σε συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, είχε επισημάνει πως με αυτό τον τρόπο δεν δίνεται προβάδισμα σε κανέναν, αφού η διαδικασία θα επανεκκινήσει από το σημείο όπου διακόπηκε. Το «πάγωμα», ωστόσο, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς του κλάδου των ΑΠΕ.

 

 

 

7 Σεπτεμβρίου 2021

energypress