Η ώρα της οικονομίας ή “Use it or lose it”

08 09 2018 | 18:28

Αυτήν την σοφή λαϊκή αγγλική φράση τη θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια.

Νομίζω πως είναι μια πολύ ρεαλιστική φράση με πάρα πολλές εφαρμογές και είμαι σίγουρος πως μπορείτε να σκεφθείτε αρκετές και μόνοι σας.

Για παράδειγμα για όσους έχουμε πατήσει τα δεύτερα «ήντα», θα μπορούσε να έχει αναφορές στη ζωή που χάνεται και που εύχεσαι να είχες χρησιμοποιήσει, καλύτερα, όταν την είχες ή στις ευκαιρίες που είχες και δεν χρησιμοποίησες ή….. 

Σήμερα το θέμα, όμως, δεν είναι υπαρξιακό.

Ή μάλλον είναι, αλλά όχι σε προσωπικό επίπεδο.

Αφορά την ανθρωπότητα.

Όλη την ανθρωπότητα και όχι τον κάθε ένα εαυτούλη ξεχωριστά, όσο πολυαγαπημένος μας και να είναι.

Παρ όλα όσα διαβάζετε δεξιά και αριστερά, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ήταν είναι και θα είναι, αν θα προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Αφού λοιπόν δεν μας πείθει η επιστήμη με τα αδιάψευστα επιστημονικά δεδομένα και αφού δεν μας πείθουν τα ματάκια μας που είναι μάρτυρες των ακραίων φαινομένων και των τόσων καταστροφών, μήπως μας πείσει η οικονομία, εις επίρρωση του γνωστού αρχαίου ρητού «Money talks, shit walks”;

Δημοσιεύτηκε μια καινούργια οικονομική μελέτη που κυκλοφόρησε πριν μια μέρα από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα (Global Commission on the Economy and Climate).

Η έκθεση καταγράφει πολύ απλά ότι:

«Η "τολμηρή δράση" που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη τουλάχιστον 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 65 εκατομμύρια καθαρές θέσεις εργασίας, αποτρέποντας 700.000 πρόωρους θανάτους και αποφέροντας 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικά έσοδα την χρονιά!!!»

1

 

Μα αυτό δεν είναι κλιματική δράση και μάλιστα τολμηρή. Αυτό είναι τζάκποτ και μάλιστα εξασφαλισμένο. Σιγουράκι. 

Καταλαβαίνω κάποιοι να ζορίζονται όταν ακούν πως πρέπει να επενδύσουν στην κλιματική δράση, γιατί νομίζουν ότι είναι χάσιμο κεφαλαίων και χρόνου και ανησυχούν για μείωση των εσόδων τους. Η έκθεση όμως ανατρέπει αυτήν την θεώρηση και λέει ξεκάθαρα ότι αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο γλυτώνεις την ανθρωπότητα από τα χίλια μύρια δεινά, αλλά έχεις και οικονομικό όφελος!

Πιο win-win δεν υπάρχει.

Η έκθεση προσδιορίζει τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ως το "κρίσιμο παράθυρο" μέσα στο οποίο πρέπει να ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομία για τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία», δήλωσε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ngozi Okonjo-Iweala, πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας «την χρησιμοποιούμε ή την χάνουμε».

«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η νέα ιστορία ανάπτυξης είναι εδώ και ότι έρχεται με συναρπαστικές οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες. 26 τρισεκατομμύρια δολάρια και ένας πιο βιώσιμος πλανήτης είναι το βραβείο, αν ενεργήσουμε αποφασιστικά τώρα ».

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής και ο γενικός διευθυντής της Unilever Paul Polman, δήλωσε «Η δυναμική των επιχειρήσεων, των πολιτειών, των πόλεων, των επενδυτών και των πολιτών είναι πλέον ασταμάτητη, κυρίως επειδή όσοι τολμούν και αντιδρούν για το κλίμα, ήδη βλέπουν απτά οφέλη».

 «Αν είναι όμως να ξεκλειδώσουμε τα πλήρη οφέλη αυτής της νέας ευκαιρίας ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, οι οικονομικοί ηγέτες τόσο στον κυβερνητικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα».

Ο βετεράνος Βρετανός οικονομολόγος Λόρδος Nicholas Stern, που πρώτος με την ιστορική έκθεση του Stern Review επεσήμανε τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα είχε η ανθρωπότητα αν αντιδρούσε στην κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε

«Βλέπουμε ότι αυτή η νέα ιστορία ανάπτυξης ενσαρκώνει μια πολύ ισχυρή δυναμική: την καινοτομία, τη μάθηση με έργα και τις οικονομίες κλίμακας. Τα τρέχοντα οικονομικά μοντέλα αποτυγχάνουν να καταγράψουν τόσο την ισχυρή δυναμική όσο και τα πολύ ελκυστικά χαρακτηριστικά των νέων τεχνολογιών και δομών. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό,  τα οφέλη αυτής της νέας ιστορίας ανάπτυξης».

 

Η κλιματική αλλαγή, που συνεχίζει να επιδεινώνεται, έχει διανύσει πλέον πάνω από ένα και μισό αιώνα ιστορικής διαδρομής, από το μακρινό 1859 που ο John Tyndall διατύπωσε την άποψη ότι αλλαγές στην συγκέντρωση αερίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν κλιματική αλλαγή (θεός.. ο άνθρωπος!!!!). (Διαβάστε την ιστορία εδώ)

Από εντυπωσιακή σύμπτωση ακριβώς ένα αιώνα μετά o Edward Teller ενημέρωνε την πετρέλαιοβιομηχανία στη Νέα Υόρκη ότι η κλιματική αλλαγή συνέβαινε ήδη και ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα θα συνέχιζε την ανοδική της πορεία.

Και φυσικά κανείς δεν έκανε τίποτε. Για πολλά χρόνια.

Θα αντιδράσουμε τώρα;

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι αυτό το καλοκαίρι θα αποδειχτεί αυτό που λένε game changer. Το βόρειο ημισφαίριο έζησε δραματικές στιγμές. Θα τις ξεχάσει τόσο εύκολα;

Θα αδιαφορήσουμε πλήρως για το μέλλον και ας αφορά τους – υποτίθεται – λατρεμένους απογόνους μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Τσιμέντο να γίνουν; Που μεταξύ μας από απλή έκφραση κάποτε έχει αποκτήσει πλέον κυριολεκτική και όχι απλά σημειολογική σημασία.

Ή θα αρπάξουμε από τα μαλλιά αυτήν την μοναδική ευκαιρία αντιμετώπισης της κλιµατικής αλλαγής, βελτίωσης των συνθηκών και της ποιότητας ζωής και μάλιστα με οικονομικό όφελος

Είναι όντως η στιγμή που πρέπει να use it or lose it.

 

Γ. Τσιπουρίδης

8 Σεπτεμβρίου 2018