Έκθεση ΟΗΕ: 'Αμεσες και εκτεταμένες αλλαγές για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη μόνο στους 1,5 °C έως το 2040.

16 08 2018 | 11:18

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανόν να υπερβεί τον πιο φιλόδοξο στόχο που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έως το 2040, σύμφωνα με υπό σύνταξη νέο σχέδιο έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

 

Στην ισχυρότερη προειδοποίησή της έως τώρα σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε ότι μόνο «άμεσες και εκτεταμένες» αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, θα εμπόδιζαν τη θερμοκρασί από την άνοδο πέρα των 1,5 οC πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

 

Το Reuters απέκτησε την έκθεση αυτή νωρίτερα από τη δημοσίευση της τελικής έκδοσής της η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο, αφού πρώτα εξετασθεί και εγκριθεί από τις κυβερνήσεις.

 

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace Intrenational, Jennifer Morgan, "η στιγμή της αλήθειας" έχει έρθει για τους ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για να αποφύγουν τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Εάν οι εκπομπές άνθρακα συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό, η αύξηση της θερμοκρασίας θα υπερβεί το 1,5 οC περίπου κατά το 2040 , σύμφωνα με την έκθεση, η οποία έχει επικαιροποιηθεί μετά από 25.000 σχόλια εμπειρογνωμόνων και αναφορές από την επιστημονική βιβλιογραφία.

 

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία υιοθετήθηκε από σχεδόν 200 έθνη το 2015, έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας "αρκετά κάτω" από τους 2 οC πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, ενώ "θα καταβληθούν προσπάθειες" για την επίτευξη του αυστηρότερου στόχου των  1.5 οC.

Ωστόσο, η δυναμική της συμφωνίας αποδυναμώθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποφάσισε πέρυσι να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν και ξαναφέρει στο προσκήνιο τα ορυκτά καύσιμα στις ΗΠΑ.

 

Η θερμοκρασία έχει ήδη ανέλθει περίπου κατά 1 oC, ενώ αυξάνεται με ρυθμό περίπου 0,2 οC ανά δεκαετία, σύμφωνα με αυτό το νέο σχέδιο της έκθεσης. Αναφέρεται δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη πολλών αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών θα είναι βραδύτερη στην περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 οC αντί για 1,5 οC , καθώς οι πλημμύρες και οι ξηρασίες θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις, από την καταστροφή των καλλιεργειών έως την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

 

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι σημερινές δεσμεύσεις ως προς τη συμφωνία του Παρισιού είναι πολύ αδύναμες για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 οC. Συγκεκριμένα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 60% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το 2050, ώστε να πετύχουμε τον στόχο των 1,5 οC, ενώ η χρήση πρωτογενούς ενέργειας από τον άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί κατά  δύο τρίτα. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να βρουν τρόπους ώστε να απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενισχύοντας τις λεγόμενες “δεξαμενές άνθρακα”.

 

Όπως αναφέρει ο Βert Metz από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το κλίμα και πρώην συμπρόεδρος της IPCC, είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής θα είναι σημαντικά λιγότεροι εάν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 oC.

 

Η επίτευξη του στόχου αυτού, ωστόσο, δηλώνει η Jennifer Morgan της Greenpeace, είναι πολιτική επιλογή, και απαιτεί διεθνή συνεργασία και πραγματική φιλοδοξία.

 

 

Του Josh Gabbatiss

 

 

Πηγή: Independent

 

 ΠερισσότεραParis climate agreement   climate change   Global warming