Σκρέκας: Πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος 100 MW στη Κρήτη για 500άρια φωτοβολταϊκά και 40 MW για "net metering"

Μέτρα και πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της πράσινης στροφής του μεγαλύτερου νησιού της χώρας εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας από το βήμα του 5ου Παγκρήτιου Συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του.

Αναφερόμενος αρχικά στην θέση σε λειτουργία της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, ανέφερε πως ημερησίως εισρέουν στο νησί 60 έως 80 MW, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση 100 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Με την προσθήκη και της μεγάλης διασύνδεσης, ο συνολικός όγκος θα ανέλθει σε 435 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που μεταφράζεται σε όφελος 24 εκατομμυρίων ευρώ για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Ταυτόχρονα, η εξοικονόμηση από τα ΥΚΩ αναμένεται να φτάσει έως και 500 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που πρόκειται να μεταφραστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός.

Προωθώντας την «πράσινη» στροφή της Κρήτης, ο Υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα  μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα απόβλητα και αφορούν ειδικά το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.

Αναλυτικότερα, αυτά είναι τα εξής:

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος έως 100 MW για την είσοδο φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kW και 40 MW για συστήματα αυτοπαραγωγής. Όπως εξήγγειλε ο Υπουργός, η επιλογή των έργων θα γίνει με διαφάνεια και προτεραιοποίηση, αξιοποιώντας ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές φθινοπώρου.

Με ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον 2.500 MW στο νησί, πράγμα που τελεί υπό έγκριση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής της Κρήτης με σκοπό αφενός την ενεργειακή ασφάλεια και αντοχή του συστήματος και αφετέρου την μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό οι παρεμβάσεις στο δίκτυο διανομής καταμερίζονται ως εξής ανά νομό:

73 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Ηρακλείου

64 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Χανίων

39 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Ρεθύμνου

34 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Αγίου Νικολάου

Μέχρι το 2023, θα διατεθούν επιπλέον 16 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέου κέντρου διανομής με νέες γραμμές τροφοδοσίας υψηλής τάσης στα Χανιά και για την αναβάθμιση του υποσταθμού μέσης τάσης στον Άγιο Νικόλαο.

 

 

 

8 Ιουλίου 2021

energypress