Σκρέκας: Χωροταξικό ΑΠΕ με σαφήνεια, που και τι κατασκευάζει ο καθένας - Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου το επόμενο διάστημα

06 07 2021 | 08:38

Χωροταξικό των ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά στέγης, διείσδυση φυσικού αερίου, «παλιός» και «νέος» ΕΛΑΠΕ και Πράσινο Ταμείο είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ενεργειακή ατζέντα του ΥΠΕΝ και αναμένονται νομοθετικές εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Απαντώντας σε ένα «καταιγισμό» επίκαιρων ερωτήσεων, αρμοδιότητας του ενεργειακού χαρτοφυλακίου, ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας ανήγγειλε μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει το Υπουργείο, με μερικές εκ των οποίων να "βγαίνουν στο φως" εντός καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο εργάζεται για την ολοκλήρωση του χωροταξικού πλαισίου των ΑΠΕ και μάλιστα βρίσκεται κοντά στην «γραμμή τερματισμού», κρίνοντας από τα λεγόμενα του Υπουργού, «βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του σχεδίου…». Στόχος του νέου χωροταξικού πλαισίου θα είναι να αντιμετωπιστεί με ένα βιώσιμο και μόνιμο τρόπο η υπερθέρμανση του κλάδου με τις χιλιάδες αιτήσεις και βεβαιώσεις παραγωγού, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σχεδόν στα 100 GW, όταν, βάσει στόχων και υπολογισμών, μόλις το 1/10 θα πραγματοποιηθεί.

Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα επιτρέπει σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν να το κάνουν, «θέτοντας εκτός» αυτούς που απλώς «είδαν φως και μπήκαν».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μια τέτοια κατάσταση με σωρεία αιτήσεων και βεβαιώσεων παραγωγού, καταλήγει να δημιουργεί μια εσφαλμένη εικόνα προς τις τοπικές κοινωνίες. Το υπουργείο εστιάζει να δημιουργήσει ένα χωροταξικό πλαίσιο «πιο συγκεκριμένο και αυστηρό ώστε όλοι να ξέρουν που και τι μπορούν να κατασκευάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Για τα φωτοβολταϊκά στέγης, ως γνωστόν βάσει και προηγούμενων εξαγγελιών του Υπουργείου, αναμένεται νέο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία τους και στόχο θα έχει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ωστόσο, το φυσικό αέριο συνεχίζει να παίζει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης και επομένως, η διείσδυση του καυσίμου με ανάπτυξη των σχετικών δικτύων και αξιοποίηση άλλων τεχνολογιών (CNG και LNG) για την μεταφορά του όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή δικτύου, παραμένει στις προτεραιότητες του Υπουργείου, ιδίως σε ότι αφορά την ελληνική περιφέρεια. Τα πενταετή προγράμματα ανάπτυξης των οικείων διαχειριστών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ και Hengas), όπως αυτά έχουν εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου με νέους καταναλωτές και περιοχές.

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την δημιουργία δεύτερου λογαριασμού για την αποζημίωση των ΑΠΕ, επισήμανε πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το όποιο σχέδιο καταληχθεί, στόχο θα έχει την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν και άλλα εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες όπως είναι τα Πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας (green certificates) και άλλα.

Πράσινο Ταμείο 

Από 26 Ιουλίου έως τέλος του χρόνου ανοίγει και η δεύτερη φάση της πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, που αφορά την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής και των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου

Ο υπουργός επισήμανε, πως κατά την δημοσίευση της πρόσκλησης, προφανώς από κάποια παρεξήγηση, δεν αναφέρθηκε η δεύτερη φάση της, που αφορά και τους μικρούς δήμους, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους.

Ο Κωνσταντίνος Σκρέκας τόνισε, πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσουμε τους μικρούς δήμους, που είναι και πολυπληθέστεροι των μεγάλων. Θέλουμε, είπε, να συγκρατήσουμε τους κατοίκους να παραμείνουν στα χωριά και τις κωμοπόλεις, καθώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συνολική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη εάν δεν στηρίξουμε την περιφέρεια και τους Έλληνες και Ελληνίδες που διαβιούν και παλεύουν εκεί, τόνισε.

 

 

5 Ιουλίου 2021

energypress