Σκρέκας: Αποθήκευση ενέργειας και off shore αιολικά οι άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ
Τις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της «διαΝΕΟσις».
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και αφορούσε στην έρευνα με θέμα τον «Τομέα Ενέργειας στην Ελλάδα και Κλιματική Κρίση» ο κ. Σκρέκας μίλησε για τους δύο βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού της ενεργειακής μετάβασης.
Ο πρώτος, όπως περιέγραψε, είναι οι ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. «Ετοιμάζουμε θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση», είπε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι «χωρίς αποθήκευση δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ». Ο ίδιος επανάφερε το θέμα των «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για τους ενεργοβόρους καταναλωτές.
Ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στον δεύτερο πυλώνα του σχεδιασμού για την ενεργειακή μετάβαση μίλησε για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει πλαίσιο για τη χωροθέτηση και την αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού.
Επιπλέον αναφορά έκανε και στα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης λέγοντας για ενισχύσεις 4 με 4,5 δις ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων τα επόμενα χρόνια.
Ο υπουργός ΠΕΝ μίλησε και για την ηλεκτροκίνηση εξαίροντας την επιτυχία του προγράμματος παροχής κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είπε το 2021 το 10% των νέων ταξινομήσεων αφορούσε σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.
Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε τη συνεισφορά στις θέσεις απασχόλησης από τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα για την προσεχή δεκαετία. Όπως είπε με βάση το ΕΣΕΚ δρομολογούνται επενδύσεις 44 δις. ευρώ έως το 2030 συμβάλλοντας στην αύξηση κατά 2,6 δις. ευρώ του ΑΕΠ. Η ίδια επίσης σημείωσε ότι μόνο η προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ θα συνεισφέρει σε επιπλέον 35.000 θέσεις εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της «διαΝΕΟσις» ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα, ο οποίος τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης απαιτούνται πολιτική βούληση, κοινωνική συναίνεση και εξηλεκτρισμός.
Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Καρτάλης μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές του CO2 το 2030 να ανεβαίνουν στα 100 ευρώ τον τόνο, κι ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες οι τιμές έχουν ήδη φτάσει τα 40 ευρώ. Θύμισε μάλιστα ότι την περίοδο 2015 -2019 η ΔΕΗ δαπάνησε 1 δις. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, ποσό το οποίο θα μπορούσε να επενδυθεί στην «πράσινη» ενέργεια.
energypress