Σκρέκας: "Gr-eco island" - Το νέο ταμείο για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών με υλοποίηση πλήθους επενδύσεων.
Ένα νέο ταμείο για την απανθρακοποίηση των νησιών και την χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, αξιοποιώντας ειδικές επιδοτήσεις και προγράμματα του ΥΠΕΝ, έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση με την ονομασία GR-eco island, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αφενός οι παρεμβάσεις σε ελληνικά νησιά που θα αιτηθούν χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό «Green Island Fund», αλλά και το νέο «ελληνικό» ταμείο. Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετάβασης στα νησιά και δη τα μη διασυνδεδεμένα, αυξάνοντας, ταυτόχρονα, το έσοδο για τους καταναλωτές.
Απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών για την χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που το τελευταίο διάστημα κινείται ανοδικά, ο κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε πως ανάλογη τάση παρατηρείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ως απόρροια της σχέσης προσφοράς και ζήτησης, ενώ, υπογράμμισε πως το διάστημα 2/7 με 7/7, εκτός μιας μέρας, η Ελλάδα είχε χαμηλότερες τιμές από την Ιταλία, όπως προκύπτει από τα οικεία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Επιπρόσθετα, το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλει την επιτυχία της απολιγνιτοποίησης, καθώς με τα σημερινά επίπεδα τιμής CO2, τότε το κόστος μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας εκτοξεύεται στα 120 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι για την παραγωγή μιας MWh από λιγνίτη εκλύεται 1,2 με 1,4 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, όταν μια καινούργια μονάδα φυσικού αερίου εκλύει μόλις 0,25 τόνους/MWh.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας που προκύπτουν λόγω του ολοένα και μεγαλύτερου μεριδίου που διατηρεί το εισαγόμενο φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ο Υπουργός ανέφερε πως για την ασφάλεια του εφοδιασμού και την αντιμετώπιση των συναφών προκλήσεων, η κυβερνητική πολιτική προτάσσει το ζήτημα της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων του καυσίμου. Προς τούτο προωθούνται τα έργα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός Eastmed και η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας που, βάσει δυναμικότητας, δύναται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 2 μήνες σχεδόν.
Η πρωτοβουλία GR-eco island
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco Islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.
6 Ιουλίου 2021
energypress