Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού των Η.Π.Α. επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια.

20 08 2018 | 09:50

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η "όμορφη φιλία" που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και της ηλιακής ενέργειας μεγαλώνει και οδηγεί τη μετάβαση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας των Η.Π.Α σε όλο και μεγαλύτερες διεισδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.


«Οι εταιρείες ηλεκτρισμού εξ αιτίας των χαμηλών τιμών της ηλιακής ενέργειας επενδύουν στον ήλιο και μερικές φορές μάλιστα  «από το μηδέν στο 100», όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της Smart Electric Power Alliance (SEPA), Daisy Chung.


Σε αντίθεση με τις "φήμες" από την Ουάσινγκτον, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι «σαν κακά εργοστάσια άνθρακα» που απειλούν την αξιοπιστία του δικτύου και την εθνική ασφάλεια, ο Seb Henbest, επικεφαλής συντάκτης έκθεσης του περιοδικού Bloomberg New Energy Finance New Energy Outlook έγραψε: «Το 2050 βλέπουμε την εικόνα ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, τελείως αναμορφωμένου που θα βασίζεται εντελώς σε φτηνή ενέργεια από τον άνεμο, τον ήλιο και τις μπαταρίες


Η αιολική και ηλιακή ενέργεια κάλυψαν το 8,2% της ηλεκτρικής παραγωγής των ΗΠΑ το 2017, με την αιολική στο 6,3% και την ηλιακή στο 1,9%, ενώ τα δίκτυα των ΗΠΑ ενσωματώνουν επίπεδα ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Η αιολική ενέργεια κάλυψε το 54% της παραγωγής του Τέξας στις 27 Οκτωβρίου 2017 και η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρείχαν μαζί το 64,6% της παραγωγής της Καλιφόρνια στις 26 Μαΐου 2018.


Οι επενδυτές λένε ότι οι ανεξάντλητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια αγορά στις ΗΠΑ αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030, με την ηλιακή ενέργεια να διαδραματίσει βασικό ρόλο, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Συμβουλίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού έχουν διαδραματίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας των Η.Π.Α., η οποία έχει τριπλασιαστεί από το 2007, φθάνοντας σχεδόν 89 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Την ίδια περίοδο, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού πρόσθεσαν 42 GW ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων 7,4 GW το 2017, σύμφωνα με εκθέσεις της SEPA.


Οι τιμές των ηλιακών συστημάτων καθυστέρησαν να φθάσουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα περισσότερο από από τις τιμές των αιολικών συστημάτων, αλλά η έκθεση SEPA δείχνει ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού ανταποκρίνονται άμεσα στις νέες χαμηλές τιμές, ανέφερε ο Daisy Chung.


Από το σύνολο των 7,4 GW, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού πρόσθεσαν τα 5,825 GW νέας ηλιακής ισχύος το 2017 και «παραμένουν η κινητήρια δύναμη των νέων ηλιακών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει ο SEPA.

Στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι ιστορικά βραδύτερη, «πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού προωθούν την ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας».


Η Southern Company και οι τέσσερις θυγατρικές της είναι ιδιαίτερα «επιθετικές» στον ηλιακό τομέα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Energy Policy Bruce. Εγκατέστησαν συνολικά 375 MW σε τέσσερεις νοτιοανατολικές πολιτείες το 2017 και έχουν έναν χαρτοφυλάκιο που πιθανόν να προσθέτει περίπου 200 MW ετησίως για το προσεχές μέλλον, είπε.


«Η τιμή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πλέον ανταγωνιστική με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο», δήλωσε.

 

«Δεν θα αγοράζαμε τόσα πολλά τώρα αν δεν ήταν η φθηνότερη επιλογή

 

10 Αυγούστου 2018

 

Του Herman K. Trabish

 

Για περισσότερα UTILITY DIVE  KAI IEEFA

An offer utilities can’t refuse: The low cost of utility-scale solar

Generation

Solar & Renewables

Energy Storage

Distributed Energy

Regulation & Policy

Corporate News