Ποια είναι τα mega ενεργειακά έργα στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων της ΡΑΕ.
Προς την κατεύθυνση των έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στρέφονται οι εταιρίες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα προς τα φωτοβολταϊκά. Αυτό προκύπτει ύστερα από την ανάλυση των αιτήσεων για έργα 8.4 GW, οι οποίες υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον προηγούμενο μήνα.
Εντούτοις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι εταιρίες και για αιολικά έργα ωθούμενες από τη στοχοθεσία του masterplan απολιγνιτοποίησης, καθώς έως το 2028 αναμένεται να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες στη χώρα μας.
Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα πρώτες σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ
Τα φωτοβολταϊκά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες αιτήσεις όσον αφορά τη συνολική εγκαταστημένη ισχύ, ανέρχονται στα 1.3 GW. Πρόκειται για δύο mega φωτοβολταϊκά ισχύος 754 και 569 MW, τα οποία έχουν προταθεί από την Envalue Hellas στο Κιλκίς, ενώ το δεύτερο έργο αναμένεται να εγκατασταθεί στη Βόλβη Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου εδώ παρατηρείται και μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων. Εδώ οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ανέρχονται συνολικά στα 1.1 GW.
Πιο συγκεκριμένα το πλήθος των αιτήσεων για τα mega-φωτοβολταϊκά κυρίως στη Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνεται στη Φθιώτιδα και κατανέμεται ως εξής ανά εταιρία:
Zstar: 437 MW
Geonergy: 380 MW
Bluesky: 200 MW
Qair International: 140 MW
Icon Energy: 100 MW
Παρ’ολ’αυτά εκπροσώπηση υπάρχει και στην Εύβοια ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς η NTDT Group έχει υποβάλει αίτημα για την εγκατάσταση πάρκου ισχύος 168 MW.
Εύβοια: Η πρωτεύουσα των ανέμων
Βέβαια, όπως είναι γνωστό, η Εύβοια αποτελεί την “πρωτεύουσα των ανέμων”, καθώς συγκεντρώνει πλήθος έργων αιολικής ενέργειας. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά καθώς ήδη προχωράει το Καρυστία Project της ΤΕΝΕΡΓ και η σύμπραξη ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP Renewables, τα οποία και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Το παραπάνω αποδεικνύεται και από τις αιτήσεις του υφιστάμενου κύκλου της ΡΑΕ, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς για έργα αιολικής ενέργειας ανέρχεται στα 223 MW με τα 110 εξ αυτών να προέρχονται από την Energoplan και τα 113 από την ΟΡΦΕΑΣ Ανανεώσιμες.
Τα mega φωτοβολταϊκά της ΤΕΝΕΡΓ σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Ωστόσο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα παραπάνω έργα, καθώς έχει μπει στο στόχαστρο μίας εκ των Big5 στα ενεργειακά τεκταινόμενα και πιο συγκεκριμένα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ).
Στην εν λόγω Περιφέρεια η ΤΕΝΕΡΓ έχει προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 275 MW, με δύο αιτήσεις (185 MW) για τον Έβρο και μία (90 MW) για τη Ροδόπη.
Ωστόσο, και το ενδιαφέρον για τα έργα αιολικής ενέργειας είναι αυξημένο καθώς η Green RePower έχει καταθέσει προτάσεις για έργα που ανέρχονται στα 137 MW, εκ των οποίων τα 45 θα εγκατασταθούν στον Έβρο, τα 70 στις Σέρρες και τα 22 στο Κιλκίς.
Δυτική Μακεδονία: Η πρωταγωνίστρια του masterplan απολιγνιτοποίησης
Όσον αφορά τη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα πρωταγωνιστήσει λόγω της εφαρμογής του masterplan απολιγνιτοποίησης, έχουμε δύο αιτήματα της Juwi Hellas για φωτοβολταϊκά τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 135 MW, τα οποία μοιράζονται σε δύο πάρκα ισχύος 90 και 45 MW στην Κοζάνη.
Θεσσαλία: Ισάξιο ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
Στη Θεσσαλία το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά είναι και εδώ αυξημένο καθώς η συνολική εγκαταστημένη ισχύς που προκύπτει από τις αιτήσεις ανέρχεται στα 326 MW.
Η ισχύς αυτή προέρχεται από τρεις αιτήσεις για mega-φωτοβολταϊκά, οι οποίες έχουν κατατεθεί από την KEY Ηλιακή (125 MW), την TVDN Energy (103 MW) και την DPN Energy (103 MW).
Επίσης, σημαντική είναι και η ζήτηση για έργα αιολικής ενέργειας στην Ήπειρο καθώς η Green RePower έχει καταθέσει 7 προτάσεις για έργα συνολική ισχύος 315 MW. Από αυτές τις αιτήσεις οι 4 αφορούν τη Θεσπρωτία (165 MW) και οι υπόλοιπες 3 την Πρέβεζα (150 MW).
(ypodomes.com)
8 March 2021
energypress