WindEurope: Να αξιολογηθούν με την αρχή του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος οι ΑΠΕ - Πρόταση για την νέα ντιρεκτίβα της ΕΕ

18 10 2022 | 08:06

H WindEurope κάλεσε τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την αρχή του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος καθώς οριστικοποιούν την νέα Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός αιολικής ενέργειας αναφέρει ότι είναι κρίσιμο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να επεκταθούν οι ΑΠΕ, ως το βασικό «εργαλείο» για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μια μεταρρύθμιση κλειδί, όπως σημειώνει η WindEurope, είναι ακριβώς η επέκταση των ΑΠΕ να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

«Η κατοχύρωση της αρχής του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος για τις ΑΠΕ δύναται να επιταχύνει την αδειοδότηση και να αυξήσει τον όγκο των αδειοδοτημένων έργων», αναφέρει, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της η WindEurope.

«Κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται καμία υποβάθμιση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Κάτι τέτοιο δεν αλλάζει επ’ουδενί τους κανόνες για την περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Οι developers των αιολικών πάρκων ακόμη θα χρειάζονται να δείξουν ότι δεν υπήρχε πιο κατάλληλη εναλλακτική τοποθεσία. Ακόμη θα χρειάζεται να περιορίσουν ή να αποζημιώσουν για τυχόν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα».

1