Τσαλέμης (ΥΠΕΝ): Οι τιμές αποζημίωσης των ΑΠΕ πρέπει να αυξηθούν σε όλα τα σχήματα κρατικής ενίσχυσης

Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας λόγω της κρίσης, ζητούμενο για την αγορά των ΑΠΕ είναι η σταθερότητα, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, στο Renewable & Storage Forum.

Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι χθες το θέμα συζήτησης ήταν η επίπτωση των ΑΠΕ στις τιμές και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σήμερα η οικονομία πορεύεται με τιμές σε ιστορικά υψηλά, ενώ ο φόβος για επιπτώσεις στον εφοδιασμό έχει αποθαρρύνει γενναίες αποφάσεις στις τιμές. Εν τέλει, αυτό μπορεί να αποδειχθεί κόλαφος για την ανταγωνιστικότητα.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο REPower EU προβάλει τη διείσδυση των ΑΠΕ ως μόνη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση γιατί έτσι αντιμετωπίζεται το θέμα της τιμής και η ασφάλεια. Πως, όμως θα γίνουν επενδύσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με υψηλό πληθωρισμό; Σύμφωνα με τον κ. Τσαλέμη, τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού ΑΠΕ της ΡΑΕ αντικατοπτρίζουν αυτόν τον προβληματισμό και η όλη κατάσταση οδηγεί σε μετάθεση επενδυτικών αποφάσεων.

Όμως, η κρίση έχει και μια δεύτερη ανάγνωση, καθώς μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία επιτάχυνσης για τις ΑΠΕ. Πλέον γίνεται συνείδηση σε όλα τα επίπεδα ότι αν είχαμε 70-80% διείσδυση ΑΠΕ, τότε η γεωπολιτική κρίση δεν θα είχε την ίδια επίδραση παρόλο που ευρωπαϊκά υπάρχει εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. 

Για να λειτουργήσει η κρίση ως ευκαιρία χρειάζονται επενδύσεις. Πρέπει το αυξημένο CAPEX να αντικατοπτριστεί στις τιμές πώλησης ενέργειας. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι τιμές αποζημίωσης πρέπει να αυξηθούν σε όλα τα σχήματα κρατικής ενίσχυσης.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένα μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με μηδενικό οριακό κόστος στο μεγαλύτερο τμήμα του και μείωση της ανασφάλειας. Ταυτόχρονα, θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια στα δίκτυα και αναθεώρηση μοντέλου λειτουργίας αγοράς, αφού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε μια αγορά όπου θα κυριαρχούν μονάδες ΑΠΕ. 

Το υπουργείο πλην κάποιων διατάξεων που απομένουν να ενσωματωθούν στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την αυτοπαραγωγή και τις ενεργειακές κοινότητες, κατά τα άλλα το έχει ολοκληρώσει αφού εγκρίθηκαν τα σχήματα κρατικής ενίσχυσης για τους αναθεωρημένους στόχους ΕΣΕΚ για για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση και τα υβριδικά. 

Απομένει να ακολουθήσει το πλαίσιο για την αποθήκευση και για τα για υπεράκτια αιολικά. Στα πλαίσια αυτά, γίνονται συζητήσεις για επέκταση ΑΠΕ μαζί με αποθήκευση πίσω από τον μετρητή. Ήδη υπάρχουν 200 μεγαβάτ εγκεκριμένα και στόχος είναι να αυξηθεί η ισχύς.

Αντίσχτοιχα, μεγάλο ζητούμενο για το ΥΠΕΝ είναι τα διμερή συμβόλαια. Υπάρχουν ακόμα ρυθμιστικά θέματα και γίνονται προσπάθειες για ένα σχήμα κρατικής ενίσχυσης.

Τέλος, το σχέδιο νόμου για το βιομεθάνιο τελεί υπό επεξεργασία.

1