Τσαλέμης (ΥΠΕΝ): Αρχές του 2021 ο επιμερισμός των ποσών ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές - Τρεις ομάδες ελέγχων για την παράταση λειτουργίας παλιών μονάδων.

Απαντήσεις σε ζητήματα ρυθμιστικού ενδιαφέροντος έδωσε ο Δημήτρης Τσαλέμης , Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, στα πλαίσια του Renewable & Storage Forum που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο.

Αρχικά, ο κ. Τσαλέμης, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στα ανταποδοτικά τέλη των οικιακών καταναλωτών από τη λειτουργία ΑΠΕ στην περιοχή τους οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν σαφή όρια στις κοινότητες, αλλά από εδώ και πέρα η διαδικασία θα γίνεται πιο γρήγορα. 

Σήμερα, ο διαχειριστής έχει ανεβάσει τον κατάλογο με τους δικαιούχους, θα γίνουν οι ενστάσεις από τους καταναλωτές και μέσω των δήμων θα σταλούν οι επιπλέον αιτήσεις στο διαχειριστή. Μετά ακολουθεί η αποστολή των στοιχείων στους προμηθευτές για τον επιμερισμό των ποσών με αποτέλεσμα στις αρχές του νέου έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ένα ακόμα θέμα που εστίασε ο κ. Τσαλέμης είναι η ανανέωση άδειας λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια. Όπως εξήγησε, υπάρχει εντονότερο ενδιαφέρον για repowering και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις για την αποζημίωση. Όσον αφορά την επέκταση της διάρκειας λειτουργίας των μονάδων αυτών, δήλωσε ότι το ΥΠΕΝ είναι σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και ήδη έχει καταλήξει ότι θα μπορούν να γίνονται τρεις ομάδες ελέγχων που θα οδηγούν σε διαφορετική παράταση της άδειας λειτουργίας, κατά ένα, πέντε ή δέκα έτη.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο πλαίσιο για το repowering και σήμερα όποιος θέλει να το κάνει μπορέι να ξεκινήσει από την αρχή την αδειοδοτική διαδικασία.

Τέλος, σε σχέση με τα οικιακά φ/β με ισχύ έως 6 κιλοβάτ, όπου εξακολουθεί να αναμένεται η υπουργική απόφαση, ο κ. Τσαλέμης είπε ότι δεν σημειώθηκε έντονο ενδιαφέρον από την αγορά και για αυτό πήγε λίγο πίσω. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση ως προς τις δυνατότητες εγκατάστασης δεν θα απέχει πολύ από το net metering και ο τρόπος αποζημίωσης θα είναι διαφορετικός με βάση μια συγκεκριμένη τιμή.

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress