Τριμελής επιτροπή θα αποφασίζει το ενοίκιο αγροτεμαχίων ΥπΑΑΤ που εγκαθιστούν ΑΠΕ

15 08 2022 | 13:11

Τριμελής επιτροπή του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης θα καθορίζει το τίμημα παραχώρησης αγροτεμαχίων που ανήκουν στο ΥπΑΑΤ και τα οποία θα παραχωρούνται για εγκατάσταση ΑΠΕ. 

Αναλυτικότερα, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση έναντι τιμήματος ακίνητα της περ. α΄ της παρ. 1, ανεξαρτήτως έκτασης για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή/και συστημάτων αποθήκευσης χωρίς δημοπρασία μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, στην οποία περιγράφεται το ακίνητο, κατά εμβαδόν, θέση και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς, εφόσον για τον σταθμό που θα εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη έκταση της οποίας ζητείται η παραχώρηση έχει εκδοθεί η οριστική προσφορά σύνδεσης η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον ενδιαφερόμενο. Η χρήση παραχωρείται στον αιτούντα για όσο χρόνο εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης, με ανώτατο όριο τα σαράντα (40) έτη, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στην αίτηση. 

Για τον καθορισμό του τιμήματος παραχώρησης ακινήτου με τη διαδικασία της παρούσας συνιστάται τριμελής Επιτροπή Καθορισμού Τιμήματος, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την υποβολή αίτησης για παραχώρηση χρήσης ακινήτων της περ. α΄ της παρ. 1 και της παρ. 6 για την εγκατάσταση συστημάτων Α.Π.Ε., για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ή απόφαση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), ο αιτών μπορεί να προσκομίζει με την αίτησή του αντίγραφο των σχετικών γνωμοδοτήσεων ή αποφάσεων αρμόδιων αρχών που λήφθησαν υπόψη για την έκδοση της παραπάνω απόφασης. Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν αναζητούνται εκ νέου για την έκδοση της απόφασης παραχώρησης χρήσης. 

Το τίμημα παραχώρησης ακινήτου με τη διαδικασία της παρούσας καθορίζεται από την Τριμελή Επιτροπή Καθορισμού Τιμήματος.

Τριμελής επιτροπή θα αποφασίζει το ενοίκιο αγροτεμαχίων ΥπΑΑΤ που εγκαθιστούν ΑΠΕ