Προβληματισμός για φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας – Περισσότερα έργα και ΑΦΜ ανά αγροτεμάχιο «βλέπει» το Υπουργείο Γεωργίας.

Μια υπόθεση που είχε κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα, ο καθορισμός δηλαδή των Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε γη που είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Νομό της χώρας (Περιφερειακή Ενότητα), φαίνεται ότι έχει περιπλακεί και γιαυτό καθυστερεί η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το βασικό ζήτημα στο οποίο «κολλάει» η υπόθεση, είναι η άποψη που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (το οποίο συνυπογράφει βεβαίως την ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία πρέπει να δίνεται η δυνατότητα, εφόσον η έκταση είναι επαρκής, σε κάθε αυτοτελές αγροτεμάχιο υψηλής παραγωγικότητας να «φιλοξενούνται» παραπάνω από ένα φωτοβολταϊκά, επενδυτών με διαφορετικά ΑΦΜ, της κατηγορίας κάτω από 1 Μεγαβάτ που απαλλάσσονται από ΕΠΟ.

Μέχρι σήμερα εκείνο που ισχύει είναι ότι σε ένα αυτοτελές αγροτεμάχιο που έχει «κοπεί» μετά το 2006, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, επιτρέπεται σε ένα ΑΦΜ να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό κάτω από 1 Μεγαβάτ. Αυτή η πρόβλεψη θεωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να μπορεί η οικογένεια που κατέχει το αγροτεμάχιο να το αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα υπάρχει προβληματισμός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που καθυστερεί την έκδοση της ΚΥΑ.

Η ΚΥΑ είναι η συνέχεια του ενεργειακού νόμου 4643/2019 που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον οποίο επετράπη και πάλι να καλύπτεται με φωτοβολταϊκά (maximum 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση), το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Το κείμενο της ΚΥΑ εξειδικεύει και ποσοτικοποιεί τη διάταξη αυτή, δημιουργώντας έναν κατάλογο με τα Μεγαβάτ ανά Νομό (Περιφερειακή Ενότητα) που επιτρέπεται να εγκατασταθούν.

Βάση για αυτούς τους υπολογισμούς αποτέλεσαν τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των αρμόδιων Διαχειριστών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019. Ελήφθη, δε, υπόψη, μία τυπική στρεμματική κάλυψη των φωτοβολταϊκών σταθμών.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ΚΥΑ επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να αλλάξουν χρήση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να «ξηλώσει» ο αγρότης κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες για να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά, και για το θέμα αυτό ήταν σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.λπ.  

 

 

 

22 Ιουνίου 2020

energypress