Την επόμενη εβδομάδα η Υπουργική Απόφαση για τα όριο ισχύος στα βιομηχανικά PPAs – Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων εξετάζει το ΥΠΕΝ

Μετά την παύση των διακοπών του Πάσχα αναμένεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τα βιομηχανικά PPAs, όπου θα ορίζεται η ισχύς των έργων που θα κάνουν χρήση του bypass, δηλαδή θα αποκτήσουν προτεραιότητα στη λήψη ΟΠΣ.

Ειδικότερα, ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά προκειμένου να δει πόσες πραγματικά από το σύνολο που έχουν κατατεθεί ανταποκρίνονται στο «προφίλ» της ρύθμισης, δηλαδή, αφορούν PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες και επομένως εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό της τροπολογίας.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αυτό θα αποτελέσει και ένα πρώτο βασικό «φίλτρο» στα έργα που θα προκριθούν, καθώς, η δεδηλωμένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ μέσα από αυτή την διαδικασία είναι να υπάρξουν οι όροι για την μείωση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο βιομηχανία και προφανώς στους αγρότες που ωστόσο αποτελούν άλλη «κατηγορία».

Υπενθυμίζεται όπως έχει γράψει το energypress (δείτε εδώ και εδώ), ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση έφτασε τα 3,8 Γιγαβάτ, πλήν όμως περί τα 2 GW αθροίζονται τα έργα με πλήρη φάκελο, δηλαδή με αντισυμβαλλόμενο (off-taker).

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το τελικό «νούμερο» θα κινηθεί σίγουρα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αρχικού χαρτοφυλακίου των 3 και πλέον Γιγαβάτ, με πληροφορίες του energypress, να κάνουν λόγο για ένα portfolio ΑΠΕ περί τα 1,5 Γιγαβάτ. Ως γνωστόν, τα έργα που θα προκριθούν και θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπεται να λάβουν κατά αποκλειστική προτεραιότητα Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ταχεία υλοποίησή τους.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι από την ισχύ που θα καθορίζει η Υπουργική Απόφαση, για τα έργα τα οποία θα κάνουν χρήση του bypass, προβάδισμα θα έχουν τα έργα της πρώτης κατηγορίας (ΔΕΗ με Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ που αθροίζονται στα 820 MW), ενώ το υπόλοιπο της ισχύος θα δοθεί στα έργα της δεύτερης κατηγορίας (όλα τα υπόλοιπα). Η ιεράρχηση των έργων της δεύτερης ομάδας (και επομένως ποιοι θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του bypass) θα εξαρτηθεί από το πόσο θα είναι αυτό το υπόλοιπο ισχύος, και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που έχει υπαχθεί σε αυτήν.

Στο ενδεχόμενο που το χαρτοφυλάκιο ξεπερνά το διπλάσιο του υπόλοιπου ισχύος της Υπουργικής, τότε η ιεράρχησή τους θα γίνει κατά χρονική προτεραιότητα από την παλαιότερη προς την νεότερη ημερομηνία έναρξης εκτέλεσης των συμβάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει κατά χρονική προτεραιότητα από την παλαιότερη προς την νεότερη ημερομηνία, με βάση την πιο πρόσφατη ημερομηνία υποβολής των PPAs στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων.

 

d