Στυλιανίδης: «Η περιοχή της Μεσογείου, hotspot της κλιματικής αλλαγής»

Στο νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης

Ειδική αναφορά στο νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έκανε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Αντιμετώπιση του Κινδύνου Καταστροφών.

Ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών πρόληψης και ετοιμότητας μέσα από τον αποτελεσματικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στην προτεραιότητα που δίνεται στην αναβάθμιση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το «112».

Αναφορικά με την περαιτέρω προετοιμασία, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «προχωράμε στην προμήθεια νέων τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων που θα υποστηρίζουν την οργάνωση ενός νέου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων με επιστημονική τεκμηρίωση.

Με μια νέα Εθνική Βάση Δεδομένων, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα. Με μοντελοποίηση των κινδύνων και των διαδικασιών λήψης απόφασης, ώστε να περάσουμε σε μια εντελώς καινούργια, ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των κινδύνων και τη διαχείριση των καταστροφών.

Με κεντρικό άξονα το τρίπτυχο Πρόληψη / Ετοιμότητα – Προετοιμασία / Ανθεκτικότητα, προχωράμε στην εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την κλιματική κρίση και πρωτοστατούμε σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι η πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την περιοχή μας «hotspot της κλιματικής αλλαγής».

Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων, υπενθυμίζοντας ότι φέτος το καλοκαίρι ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα και καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν όλη την Ευρώπη. Με βάση όλα αυτά, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU, στην οποία προσπάθεια, όπως επισήμανε, πρωτοστατεί η Ελλάδα.

 

φωτο:  INTIME

1