Οι Αλβανοί ξεσηκώνονται για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση πετρελαίου στις ακτές τουριστικού hotspot

22 09 2022 | 07:56Alice Taylor

Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για τα προτεινόμενα σχέδια καύσης περίπου 600 τόνων πετρελαίου την ημέρα σε δύο πλωτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε μια από τις πιο περιζήτητες τουριστικές περιοχές της χώρας, που περιβάλλεται από προστατευόμενες περιοχές.

Ένας πλωτός τερματικός σταθμός TEC έφτασε στον Αυλώνα, στο άκρο της αλβανικής Ριβιέρας, την Κυριακή. Θα ενωθεί με ένα δεύτερο και θα καίνε πετρέλαιο για να παράγουν περίπου το 15% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αν και οι πολέμιοι του σχεδίου λένε ότι θα παράγουν μόνο το 5%. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί, διαμαρτυρόμενοι κάθε μέρα, ενώ ξεκίνησαν μια αίτηση για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει το σχέδιο.

Τα δύο πλοία έχουν μισθωθεί για δύο χρόνια από την Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (KEHS) έναντι συνολικού ποσού 46 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος του πετρελαίου.

Όμως οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι και λένε ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον τουρισμό, την υγεία τους και το περιβάλλον.

«Δεσμευόμαστε να αντιδράσουμε σε κάτι που συμβαίνει σήμερα, αλλά που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον κόλπο του Αυλώνα στα επόμενα 30 χρόνια. Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το πλοίο αυτό έχει ενσωματώσει δύο πλατφόρμες που θα εγκατασταθούν στο triport, το λιμάνι των ψαράδων. Οι δύο σούπερ γιγαντιαίες πλατφόρμες θα καίνε 600 τόνους βαρέως πετρελαίου καθημερινά. Πρόκειται για καταστροφή», δήλωσε ο διαδηλωτής Lavdosh Ferruni.

Πρόσθεσε ότι η ποσότητα του πετρελαίου που θα καίγεται θα παράγει ρύπανση ισοδύναμη με 100.000 αυτοκίνητα που διανύουν 100 χιλιόμετρα την ημέρα.

«Δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και μια οικονομική καταστροφή, ειδικά για τον τουρισμό. Ο τουρισμός δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη βιομηχανία πετρελαίου, με σούπερ εκπομπές. Πρόκειται για μια γεννήτρια τεράτων», πρόσθεσε.

Ο περιβαλλοντολόγος Nico Dumani πρόσθεσε: «Μέσω της ρύπανσης του αέρα και του νερού, δημιουργεί ανησυχία για τη ζωή των ανθρώπων κοντά στον Αυλώνα, τη Νάρτα και το Ζβερνέτσι, επηρεάζει όλη τη χλωρίδα και την πανίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, επειδή κυκλοφορεί ζεστό νερό έως και 200.000 τόνους την ημέρα, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία ή θαλάσσιου νερού πάνω από 14 βαθμούς θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή».

Η μονάδα παραγωγής θα βρίσκεται στο αλιευτικό λιμάνι στον κόλπο του Αυλώνα και θα συνδεθεί με τον υποσταθμό Vlora TEC, ο οποίος αποτελεί μέρος του εθνικού ενεργειακού δικτύου.

Ο σταθμός TEC Vlora, δυναμικότητας 97 MW, κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 2011. Το έργο προέβλεπε την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου που τροφοδοτείται από αποσταγμένο πετρέλαιο σε μια έκταση έξι εκταρίων που βρίσκεται περίπου έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αυλώνα, κοντά σε έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό αποθήκευσης πετρελαίου.

Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί επίσης για να λειτουργεί με φυσικό αέριο και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το TEC δεν έχει παράγει ενέργεια.

Τα σκάφη καύσης πετρελαίου θα βρίσκονται στον κόλπο, ο οποίος είναι δημοφιλής στους τουρίστες, και κοντά στη χερσόνησο Karaburun, μια προστατευόμενη περιοχή. Βρίσκεται επίσης απέναντι του Εθνικού Πάρκου Divjake-Karavasta με τις παρθένες λιμνοθάλασσες, που φιλοξενούν σπάνια πουλιά και πελεκάνους και φλαμίνγκο.

Ο ακτιβιστής Artes Ferruni δήλωσε ότι τα πλοία που έρχονται από το Μπαγκλαντές είναι τουλάχιστον 30 ετών και δεν έχουν λειτουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιζήμια τεχνολογία, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει επιλέξει αυτή την τεχνολογία», είπε.

Αλλά το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι τα πλοία, με κοινή δυναμικότητα 110 MwH, είναι εξοπλισμένα με πιστοποιητικό της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

«Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Belinda Balluku.

Οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαμαρτυρίες τους θα συνεχιστούν μέχρι να εισακουστούν οι ανησυχίες τους.

 

Από Alice Taylor | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

1