Σημαντικοί οι πόροι που πρέπει να διαθέσει η Ε.Ε. για χρηματοδότηση των μπαταριών – Συζητείται μέχρι και... Τράπεζα Αποθήκευσης στο πρότυπο της Τράπεζας Υδρογόνου

Σε μια απόφαση ορόσημο νωρίτερα φέτος , οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να διπλασιάσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ένωσης, στοχεύοντας συνολικά σε 42,5% έως το 2030 – σε σύγκριση με 22% σήμερα .

Ωστόσο, η ταχεία μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές υποδομής, επειδή, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλη κλίμακα.

Για να διατηρηθούν οι τιμές υπό έλεγχο, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι επομένως απαραίτητη για την αντιστοίχιση της διακοπτόμενης ηλιακής και αιολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα πρότυπα κατανάλωσης των νοικοκυριών και της βιομηχανίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δημοσιεύσει τις συστάσεις της για την αποθήκευση ενέργειας, αναγνωρίζοντας την έλλειψη πόρων που δεσμεύονται επί του παρόντος για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας. Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι αριθμοί αποθήκευσης αυξάνονται ραγδαία σε ολόκληρη την ΕΕ, με 2,8 GW (3,3 GWh) να αναπτύσσονται μόνο το 2022, συμβάλλοντας σε συνολικά πάνω από 9 GWh σε ολόκληρο το μπλοκ.

«Energy Storage Coalition»

Ο νέος βιομηχανικός συνασπισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία  του τον περασμένο Μάιο στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης και θα ανοίξουν την πόρτα για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Energy Storage Coalition είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από τέσσερις βασικούς παράγοντες καθαρής ενέργειας: SolarPower Europe, The European Association for the Storage of Energy, WindEurope και Breakthrough Energy.

Τράπεζα αποθήκευσης της ΕΕ;

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που προχωρούν ακόμα περισσότερο: ο Πάτρικ Ντέμκσι, αντιπρόεδρος της πολωνικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tauron, υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε θα ήταν να δημιουργηθούν κίνητρα για τις τράπεζες να επενδύσουν.

Μάλιστα τόνισε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να δώσει το παράδειγμα αναπτύσσοντας μια τράπεζα αποθήκευσης ενέργειας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανακοίνωση της τράπεζας για το υδρογόνο που ήδη «έχει προσελκύσει κεφάλαια».

Σύμφωνα με τον Ντέμσκι, τα άλλα μέσα περιορισμού της πίεσης στον ενεργειακό εφοδιασμό, όπως η ευελιξία και η αποδοτικότητα στην κατανάλωση, δεν αρκούν. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών είναι απαραίτητη, πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια, η ανάγκη για αποθήκευση θα είναι τόσο μεγάλη που η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων πόρων, υποστήριξε ο Ντέμσκι.

Συμμαχία ΕΕ- Αφρικής

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου Κάντρι Σίμσον και της Επιτρόπου για τις Υποδομές και την Ενέργεια της Αφρικανικής Ένωσης Αμάνι Αμπού - Ζέιντ, οι οποίες συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Καινοτομίας IRENA στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι δύο γυναίκες ρωτήθηκαν ειδικότερα για το ποιος τομέας της ενεργειακής μετάβασης εξακολουθεί να στερείται καινοτομίας: και οι δύο απάντησαν την αποθήκευση .

Η Αμπού -Ζέιντ, είπε ότι η αποθήκευση «πρέπει να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική και μικρότερη σε μέγεθος».

Ο Σίμσον συμφώνησε. «Βλέπουμε μεγάλα προβλήματα όταν δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Χρειαζόμαστε πολλή καινοτομία στον τομέα αποθήκευσης».

Αμφότερες υποστήριξαν ότι ο ενεργειακός τομέας πρέπει επιτέλους «να βγει από τη ζώνη άνεσής μας». Η Σίμσον είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να χορηγούμε περισσότερες άδειες και να ενισχύσουμε την καινοτομία».

«Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε μια εξάρτηση από το ρωσικό αέριο με μια άλλη εξάρτηση από άλλο τρίτο μέρος για την τεχνολογία».

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Το θέμα της αποθήκευσης απασχολεί και την Σύνοδο Κορυφής για την Αποθήκευση Ενέργειας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη (CEE) που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Στην εκδήλωσε συμμετέχουν κατασκευαστές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πάροχοι τεχνολογίας και υπηρεσιών καθώς και φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι αναλύουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην αναπτυσσόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας της περιοχής.

Ο Τόντσι Μπάκοβιτς, επικεφαλής ειδικός στον τομέα της ενέργειας για το IFC, άνοιξε το συνέδριο με μια κεντρική ομιλία στην οποία ζήτησε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις για αυτόνομη αποθήκευση ενέργειας προκειμένου να αποκατασταθούν οι αγορές όπου χρειάζεται.

Οι μπαταρίες είναι επί του παρόντος βιώσιμες χωρίς επιδοτήσεις μόνον σε ορισμένες επιλεγμένες αγορές, είπε ο Μπάκοβιτς, και είναι απολύτως βασικές για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Από την πλευρά της η Anna Chmielewska, αναπληρώτρια διευθύντρια  για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  (EBRD), επεσήμανε ότι μια σημαντική πρόκληση για την περιοχή είναι ότι οι δυνατότητες τραπεζικής χρηματοδότησης είναι λιγότερες σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, αν και αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.

Σημαντική ανάπτυξη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kings Research, το 2022 η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συγκέντρωσε 77,75 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει τα 469,81 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα έως το 2030.

Η αγορά αναμένεται να επεκταθεί γρήγορα ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης κρατικής υποστήριξης για μακροπρόθεσμες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παράλληλα θα επιταχύνουν σημαντικά την ανάπτυξη της ηλιακής, της αιολικής και της ενέργειας υδρογόνου .

Ηγέτιδα η Ευρώπη

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη κυριαρχεί επί του παρόντος στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω καλύτερων κυβερνητικών κανονισμών και αυξανόμενης διαθεσιμότητας πόρων. Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν επενδύσει στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές λόγω της αυξανόμενης πολιτικής υποστήριξης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης μπαταριών, ιδιαίτερα μπαταριών ιόντων λιθίου, αυξάνεται στην Ευρώπη. Είναι χρήσιμα για την εξοικονόμηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή παρέχουν ευελιξία και γρήγορες αποκρίσεις.

 

 

σ