95 προσφορές για μονάδες 3,3 Γιγαβάτ στον διαγωνισμό για standalone μπαταρίες – «Κάθοδος» έργων από 25 Μεγαβάτ

Με 95 προσφορές, οι οποίες αθροίζονται σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 3,3 Γιγαβάτ, ολοκληρώθηκε η προθεσμία συμμετοχής στον πρώτο διαγωνισμό για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση standalone μπαταριών. Έτσι, πλέον τη σκυτάλη παίρνει η αξιολόγηση των προσφορών από τη ΡΑΑΕΥ, με σκοπό η οριστική των επιλέξιμων έργων να ανακοινωθεί έως τις 10 Αυγούστου, έπειτα από την εξέταση τυχόν ενστάσεων επί του προκαταρκτικού καταλόγου που θα εκδώσει η Αρχή. 

Υπενθυμίζεται ότι, στην «πρεμιέρα» του σχήματος στήριξης, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 400 Μεγαβάτ. Κατά συνέπεια, το νούμερο αυτό υπερκαλύφθηκε κατά 8,25 φορές από τις συμμετοχές στη δημοπρασία, εξασφαλίζοντας επομένως πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως το επίπεδο ανταγωνισμού είχε καθορισθεί στο 100%, κάτι που σημαίνει πως η δημοπρατούμενη ισχύς θα εκχωρούνταν στο σύνολό της, αν οι συμμετοχές ξεπερνούσαν τα 800 Μεγαβάτ. 

Προς το παρόν, και όσο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η αξιολόγηση, οι προσφορές παραμένουν «κλειδωμένες». Επομένως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ούτε για το ποιες εταιρείες έλαβαν μέρος, ούτε και για τις ταρίφες που ζήτησαν για τα έργα τους.

Άκρως θετικό αποτέλεσμα 

Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του πλήθους και της συνολικής ισχύος των έργων που «κατέβηκαν» στη δημοπρασία, στελέχη με γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας μιλούν για επιτυχία της δημοπρασίας, επισημαίνοντας πως το εύρος της συμμετοχής αποτελεί ένα άκρως θετικό αποτέλεσμα. Όπως προσθέτουν, ο διαγωνισμός κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων, διαθέτοντας παράλληλα αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές υλοποίησης των έργων που θα προκριθούν. 

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εγγυητική επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, ύψους 250.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, που θα καταβάλουν οι παραγωγοί με επιλέξιμα έργα. Ένα οικονομικό «φίλτρο» το οποίο σημαίνει ότι δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία πρακτικά είχαν εταιρείες και fund με σημαντικές γραμμές ρευστότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές, προσκομίζοντας στη ΡΑΑΕΥ την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ύψους 35.000 ανά MW, μέχρι και σήμερα Τετάρτη, στις 15:00. Από τις 95 προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο «κύμα» που προσκόμισαν την εγγυητική συμπεριλαμβάνονταν μόλις 5. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το ίδιο θα γίνει και με τις υπόλοιπες συμμετοχές μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία, με δεδομένο ότι η κατάρτιση της προσφοράς «μεταφράζεται» σε χρήμα και χρόνο, που λογικά ο επενδυτής δεν θα θυσίαζε αν τελικά στόχευε να ακυρώσει αμέσως μετά τη διεκδίκηση ενίσχυσης. 

Συμμετοχή με περισσότερα του ενός έργα 

Από την άλλη πλευρά, οι 95 προσφορές για έργα 3,3 Γιγαβάτ «μεταφράζονται» σε μέση ισχύ περί τα 35 Μεγαβάτ ανά συμμετοχή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress, στο διαγωνισμό δίνουν το «παρών» και αρκετά έργα ακόμη μικρότερης ισχύος, στα 25 Μεγαβάτ. Όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, το νούμερο αυτό ήταν αναμενόμενο, με δεδομένο ότι υπήρχε όριο συμμετοχής ανά συμμετέχοντα, στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος, ήτοι στα 100 Μεγαβάτ. 

Ως συνέπεια, αρκετοί επενδυτές φαίνεται πως επέλεξαν να μην «κατέβουν» με ένα μεγάλο έργο, έως 100 Μεγαβάτ, παρά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δημιουργεί η οικονομία κλίμακας. Αντίθετα, προτίμησαν να επιμερίσουν αυτό το όριο ισχύος σε 2 ή και τρεις μικρότερες μονάδες, ώστε να ακολουθήσουν διαφορετικές στρατηγικές στην υποβολή προσφορών για κάθε μία. Μία στρατηγική που αυξάνει τις πιθανότητες να «περάσουν» κάποιον υποψήφιο σταθμό τους, ακόμη κι αν έχει σχετικά περιορισμένη ισχύ. 

190 εγγραφές στην πλατφόρμα προσφορών 

Παρά τη σημαντική υπερκάλυψη της δημοπρατούμενης ισχύος, πάντως, το εύρος της συμμετοχής είναι μικρότερο των εκτιμήσεων παραγόντων του κλάδου – που όπως είχε γράψει το energypress, προέβλεπαν ακόμη και περισσότερες από 300 αιτήσεις. Η εκτίμηση αυτή είχε προκύψει από τον αριθμό των εταιρειών που είχαν ζητήσει διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό, ενώ δεν έχει χαώδη διαφορά με τον αριθμό των χρηστών που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέθηκαν στην πλατφόρμα υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό. 

Έτσι, με βάση αυτές τις πληροφορίες, την ημέρα υποβολής, οι συνδεδεμένοι χρήστες έφτασαν τους 190 στο σύστημα. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς υπαναχώρησαν, μην καταθέτοντας προσφορά. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αριθμητική απόσταση από το (θεωρητικό) ενδιαφέρον για τη δημοπρασία, μέχρι την υποβολή προσφοράς, μπορεί να ερμηνευθεί καταρχάς από τις επιφυλάξεις που δημιουργεί σε επενδυτές το ενδεχόμενο κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, σε περίπτωση καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της μονάδας. Καθυστέρηση που μπορεί να μην είναι υπαιτιότητα του επενδυτή, καθώς είναι πιθανό να προκληθεί από ολιγωρίες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ή στη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου». 

Επίσης, δεν αποκλείεται μερικοί επενδυτές να επέλεξαν τελικά να μην συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει «ιστορικό» στη χώρα μας για ταρίφες σε standalone μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση, θα αποφάσισαν να περιμένουν πρώτα να «κλειδώσουν» οι ταρίφες των επιλέξιμων έργων του πρώτου «κύματος», ώστε να προετοιμαστούν για τον επόμενο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου. Το σενάριο αυτό θα εξηγούσε και τις πολλαπλάσιες εγγραφές στην πλατφόρμα, από επενδυτές που ήθελαν να πάρουν μία γεύση και από αυτό το στάδιο της διαδικασίας. 

 

 

σ