Σε μεγαλύτερο βάθος διερευνά την προοπτική του ΕΛΑΠΕ η ΡΑΕ - Αναθέτει μελέτη με ορίζοντα το 2030.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που είχε αναθέσει η ΡΑΕ για να εκτιμηθεί η λογιστική και ταμειακή εξέλιξη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ την επόμενη διετία (μέχρι το 2022), αλλά και την αντίστοιχη μελέτη που είχε αναθέσει ο ΔΑΠΕΕΠ, η Ρυθμιστική Αρχή προχωράει ένα βήμα παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στον ίδιο ανάδοχο η ΡΑΕ αναθέτει τη διεύρυνση και εμβάθυνση της μελέτης, ώστε να απεικονιστούν οι προβλέψεις μέχρι το 2030.

Στα σενάρια της διευρυμένης μελέτης θα περιληφθούν προφανώς τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα μέτρα που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης και τα οποία αναμένεται να νομοθετηθούν σύντομα.

Κρίσιμο ζήτημα, για τη διερεύνηση του οποίου ο ανάδοχος έχει σημαντική εμπειρία, είναι το αποτέλεσμα που θα έχει το target model στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, αλλά και οι εκτιμήσεις σχετικά με το πλήθος και την ισχύ των έργων ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο target model χωρίς να έχουν "κλειδωμένη" τιμή αναφοράς.

Δεδομένου ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ δεν θεωρείται (τουλάχιστον από τους φορείς της αγοράς) ότι θα λύσουν οριστικά το δομικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, τα συμπεράσματα της μελέτης 10ετίας εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τεκμηρίωση για τη λήψη αποφάσεων για την αγορά των ΑΠΕ στο μέλλον.

 

 

20 Νοεμβρίου 2020

energypress