«Παράθυρο» από Σκρέκα: Θα εξεταστεί πιθανή παράταση της προθεσμίας της 30ής Απριλίου για τις ταρίφες των «μικρών» φωτοβολταϊκών.

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, να παραταθεί η προθεσμία της 30ής Απριλίου, για το «κλείδωμα» από φωτοβολταϊκά έργα εκτός διαγωνισμών ταρίφας στις τρέχουσες τιμές, λόγω των μεγάλων και έκτακτων δυσχερειών που έχουν προκύψει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Αυτό προέκυψε σε συνάντηση που είχε χθες ο κ. Σκρέκας με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), καθώς όταν του τέθηκε το εν λόγω θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως θα το εξετάσει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ομοσπονδία υπογράμμισε πως η αναγκαιότητα παράτασης πηγάζει από το γεγονός ότι αρκετά φωτοβολταϊκά είναι δεδομένο, χωρίς υπαιτιότητα των επενδυτών, ότι δεν θα προλάβουν έως τις 30 Απριλίου να τεθούν σε λειτουργία (δοκιμαστική ή κανονική) ή να εξασφαλίσουν δήλωση ετοιμότητας. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα καταφέρουν να «κλειδώσουν» την τρέχουσα τιμή αναφοράς, η οποία με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα ισχύσει έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέτοιοι εξωγενείς λόγοι καθυστέρησης, όπως επισήμανε η ΠΟΣΠΗΕΦ στον υπουργό, είναι κατ΄ αρχάς η συνεχιζόμενη πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία παραμένουν εν πολλοίς σε ισχύ για μήνες, όπως οι περιορισμοί μετακίνησης από νομό σε νομό. Ακόμη πιο σημαντικό εμπόδια είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προμήθεια τόσο των φωτοβολταϊκών πάνελ, όσον και του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Το αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να μετατεθεί κατά ένα τετράμηνο η προθεσμία. Από την πλευρά του, ο υπουργός έδειξε να θεωρεί εύλογα τα επιχειρήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί ως προς το ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να έχει η ενδεχόμενη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, θα «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τα φωτοβολταϊκά με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη από 500 kW, με ηλέκτριση ή δήλωση ετοιμότητας έως τις 30 Απριλίου. Έπειτα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021), η «ταρίφα» μειώνεται στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για φωτοβολταϊκά ενεργειακών κοινοτήτων μέχρι 1 Μεγαβάτ, ώστε να κατακυρώσουν τιμή αναφοράς 68,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μετά την 30ή Απριλίου, η τιμή μειώνεται στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ έθεσε στον υπουργό αρκετά ακόμη ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, όπως την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΔΑΠΕΕΠ, ή την παράταση κατά έξι μήνες της προθεσμίας για τη χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου.

Επίσης, υπέβαλε μεταξύ άλλων το αίτημα για το 2021 και 2022 να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε φυσικό πρόσωπο να «κλειδώσει» τιμή αναφοράς εκτός διαγωνισμών για ένα φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος μικρότερης από 500 kW. Το ίδιο να ισχύσει και για ένα νομικό πρόσωπο, αν στη μετοχική του σύνθεση δεν υπάρχει φυσικό πρόσωπο που έχει αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

 

 

5 Φεβρουαρίου 2021

energypress