Παπασταματίου: Δεν αντιβαίνουν της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού οι διαγωνισμοί ΑΠΕ - Ανά τεχνολογία κι όχι κοινά "auctions"

01 10 2020 | 09:44

Κρισιμότερο και σημαντικότερο στη συζήτηση για την επόμενη μέρα της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ είναι οι τιμές να αντανακλούν τα κόστη, να μην υπάρχουν υπεραποζημιώσεις και να στέλνουν τα σωστά μηνύματα στους παίκτες της αγοράς.

Με τις παραπάνω επισημάνσεις ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, μιλώντας σε πάνελ του 5ου συμποσίου της HAEE, νωρίτερα σήμερα.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί με τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, δεδομένου πως «τα έργα που «περνούν» μέσω διαγωνισμού είναι πλήρως εκτεθειμένα στον ανταγωνισμό, ενώ υπόκεινται σε κυρώσεις αν δημιουργούν αποκλίσεις». Πρόσθεσε επίσης, πως τα έργα αυτά δεν απολαμβάνουν ειδικά προνόμια και επομένως δεν αντίκεινται στους κανόνες της αγοράς και τον ανταγωνισμό.

Από την άποψη αυτή, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε πως οι διαγωνισμοί ΑΠΕ δεν κινούνται αντιφατικά έναντι της ελεύθερης αγοράς, και μάλιστα συνιστούν αναγκαίο συμπλήρωμά της στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς, μια διάδοχη-εναλλακτική κατάσταση με βάση τα διμερή συμβόλαια χαρακτηρίζεται από ισχυρή αβεβαιότητα και ανασφάλεια, γεγονός, ιδιαίτερα, επιβαρυντικό για τους επενδυτές ΑΠΕ και κατ’ επέκταση για την επίτευξη των στόχων ΑΠΕ.

Τα διμερή συμβόλαια ή αλλιώς PPAs μπορεί σήμερα να αποτελούν την τάση, όμως δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός της ανεπαρκούς εμπειρίας, όπως είπε, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας, πιθανότερα ο αντισυμβαλλόμενος να είναι ένας προμηθευτής (αυτός δηλαδή που θα πάρει την θέση του ΕΛΑΠΕ), πράγμα που αναδεικνύει σε κρίσιμο παράγοντα τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά. Επιπρόσθετα, για να «περπατήσει» ένα τέτοιο σύστημα διμερών συμβολαίων, θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή των τραπεζών για να κρίνουν το «bankability» ενός τέτοιου συστήματος.

Επομένως ένας μεμονωμένος στόχος για μείωση τιμών στις ΑΠΕ «μέχρι εσχάτων» και στο όνομα αυτού η υιοθέτηση ενός μοντέλου δίχως σχεδιασμένα βήματα μετάβασης, όπως αυτό που προτείνεται, σηματοδοτεί και φωτογραφίζει νέες παρενέργειες στη λειτουργία της αγοράς, ανέφερε ο κύριος Παπασταματίου. «Η πτώση των τιμών και ο ανταγωνισμός δεν είναι αντιφατικά προς τους διαγωνισμούς ΑΠΕ. Η τεχνολογία είναι ο βασικός λόγος πτώσης των τιμών και διαμόρφωσής τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη βάση».

Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ εκτιμάει πως τυχόν αλλαγές και παρεμβάσεις που στερούνται της συνολικής εικόνας λόγω έλλειψης πείρας θα αποφέρουν αρνητικά και σίγουρα όχι τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι χρειάζονται διαγωνισμοί ανά τεχνολογία και όχι κοινοί καθώς έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και άρα η πτώση των τιμών. Προέτρεψε δε τον ΑΔΜΗΕ να προβεί σε μια μελέτη για το βέλτιστο μίγμα του συστήματος, τα αποτελέσματα της οποίας δύναται τόσο να στείλουν τα σωστά μηνύματα στην αγορά όσο και να χαράξουν συνολικότερες κατευθύνσεις.

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2020

energypress