Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: μικρές πράσινες δράσεις για καθαρότερη ατμόσφαιρα.

07 06 2019 | 13:57

5.000 δένδρα στα Κύθηρα - 70 κιλά σπόροι κέδρου – συμμετοχική πρόληψη πυρκαγιών σε 3 οικισμούς - 60 «πράσινες γωνιές» σε σχολεία της Ελλάδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για το 2019 έχει θέμα την ρύπανση της ατμόσφαιρας. 

Σήμερα, σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι πόλεις της βιομηχανικά ανεπτυγμένης Δύσης, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης, και στις μεγαλουπόλεις και σε περιοχές έξω από τον αστικό ιστό. Ταυτόχρονα, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αέρια θερμοκηπίου θέτει ένα υπαρξιακό πρόβλημα για την ανθρωπότητα – την κλιματική αλλαγή. 

Με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος καλούμαστε όλοι, οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινότητες, αλλά και οι απλοί πολίτες, να αναζητήσουμε νέους τρόπους για τη μείωση κάθε είδους ρύπων, έμπρακτα, μέσα από πράσινες τεχνολογίες και δράσεις. Ο καθένας μπορεί να συνδράμει με διαφορετικούς τρόπους που όλοι μαζί να συγκλίνουν προσθετικά στον στόχο: τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε τοπικό επίπεδο, και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα σε πλανητικό επίπεδο. 

Είναι γνωστό ότι τα φυτά λειτουργούν ως φίλτρα των ρύπων της ατμόσφαιρας. Ελευθερώνουν οξυγόνο και απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στους βασικούς της στόχους περιλαμβάνει την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί τέτοιες δράσεις.

Στα Κύθηρα, που δέχτηκαν πλήγμα από την πυρκαγιά του 2017 που αφάνισε το 1/3 της δασικής βλάστησης του νησιού, η ΕΕΠΦ δραστηριοποιείται για την μεταπυρική αποκατάσταση: 

• Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών και Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, και την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων, η ΕΕΠΦ φύτευσε μέσα στο 2019 5.000 δενδρύλλια και θα παρακολουθεί για τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξή τους. 

• Παρακολουθεί τη φυσική αναγέννηση της βλάστησης και έχει συλλέξει 70kg σπερμάτων από κέδρα (φοινικική άρκευθος Juniperus phoenicea, είδος που δεν ανταποκρίνεται εύκολα στη φυσική αναγέννηση), τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία θα φυτευθούν, για την αποκατάσταση δύο κεδροδασών των Κυθήρων. 

• Με το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» η ΕΕΠΦ κινητοποιεί και συνεργάζεται με τον τοπικό πληθυσμό για τη συμμετοχική πρόληψη πυρκαγιών σε 3 οικισμούς των Κυθήρων, με την καθοδήγηση ειδικών δασολόγων-πυρκαγιολόγων του Ινστιτούτου Δασικών και Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ).

Σε αστικό περιβάλλον, η ΕΕΠΦ μέσω των «Πράσινων Γωνιών» (πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνεται σε μαθητές όλων των ηλικιών), δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να παρατηρήσουν τα φυτά, ζώα και πετρώματα, και να ανακαλύψουν την αλληλεπίδρασή τους. Στην πράξη, σε 60 σχολεία οι μαθητές έχουν υιοθετήσει «πράσινες γωνιές»  ή έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι μια πράσινη γωνιά εντός του σχολικού χώρου ή στη γειτονιά τους, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου τους ή άλλους φορείς, όπως η Δασική Υπηρεσία. 

Οι Πράσινες Γωνιές πέρα από την έμπρακτη προσφορά στο περιβάλλον ενδείκνυνται και ως γωνιές μάθησης όπου εκπαιδευτικοί κι μαθητές ενθαρρύνονται να πραγματοποιήσουν διάφορα πρότζεκτ στηριγμένα στους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Εκτός από το πρακτικό πρασίνισμα μιας γωνιάς μέσα στον αστικό ιστό, στόχος του προγράμματος είναι και η παρακαταθήκη για μία πράσινη αντίληψη των παιδιών. 

Η βοήθεια για ανάπτυξη του δάσους, η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, και η δημιουργία μικρών «πράσινων χώρων» μέσα στις πόλεις, είναι μικρά βήματα για την εξισορρόπηση των ζημιών στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Και για να αφήσουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον λίγο καλύτερο και όχι λίγο χειρότερο από αυτό που παραλάβαμε.

9

 

9

 

9

 

8

 

 

 

 

5 Ιουνίου 2019

δ