Η εκπαίδευση θεμέλιο (και) για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

11 10 2018 | 07:42

Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη των ΑΠΕ και η ορθολογική χρήση ενέργειας συνιστούν τον μόνο τρόπο να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερα οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως αποτυπώνονται στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της A-energy.

Υπό το φόντο των εξελίξεων και της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής «πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά το γεγονός ότι πια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι ΑΠΕ αποτελούν φθηνότερη πηγή ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Για την περαιτέρω διείσδυση των τεχνολογιών ΑΠΕ και ιδιαιτέρως σε τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών έχει αναπτύξει σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και εταιρείες ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην εφαρμογή ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται από ένα δίκτυο 8 χωρών και στόχο έχει να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα και κατάρτιση σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ανάγκη που υπαγορεύεται από την αναμενόμενη μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επίσης, στις στοχεύσεις του προγράμματος είναι να φτάσει στο σημείο να παρέχει μια πιστοποίηση για τις υπηρεσίες του μέχρι το 2025.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, επανέλαβε πως στο σημερινό αδιέξοδο του κλάδου της ενέργειας, οι ΑΠΕ έχουν να δώσουν μια διέξοδο.

10 Οκτωβρίου 2018