Οι νικητές της πρώτης μάχης για μπαταρίες στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα

Τον οριστικό κατάλογο με τα έργα αποθήκευσης που επιλέχθηκαν προς ένταξη σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, δημοσιοποίησε η ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας την αυλαία για τις κρίσιμες επενδύσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Βάσει του καταλόγου που δημοσιοποιήθηκε περνάνε 12 projects συνολικής ισχύος 411,79 MW, τα οποία υλοποιούν 7 εταιρείες, με μεσοσταθμική τιμή τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος.

Στη λίστα των 12 projects, που κέρδισαν στον διαγωνισμό της ΡΑΕΕΥ για μπαταρίες, περιλαμβάνονται τρία έργα της Helleniq Energy, τρία της Intra Energy (Intrakat), δύο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και από ένα της Mytilineos, της Ενεργειακής Τεχνικής, της Energy Bank και μιας ενεργειακής κοινότητας, που επελέγησαν από τη ΡΑΑΕΥ για να κατασκευάσουν τα πρώτα έργα αποθήκευσης στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

a

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκεται η Helleniq Renewables, που είναι η θυγατρική της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Η μέγιστη ισχύς του πρώτου έργου είναι 50 MW (33.948 ευρώ/MWh), ακολουθεί το δεύτερο των 25 MW (39.956 ευρώ/ΜWh). Για το ίδιο σχήμα, στην 6η θέση βρίσκεται το τρίτο έργο της με 25 MW και 49.885 ευρώ/MWh.

Ακολουθούν τα έργα της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στην τρίτη (50 MW – 47.291 ευρώ/MWh) και τέταρτη θέση (48 MW – 48.756 ευρώ/MWh).

Στην πέμπτη θέση, η Intrakat με το έργο της Intra-S. Energy (50 MW – 49.501 ευρώ/MWh), στην όγδοη (25 MW – 55.332 ευρώ/MWh) και στη δωδέκατη για 25 MW, με 64.112 ευρώ/ΜWh.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται το έργο της Αέναος Συσσωρευτές Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΑΕ (Mytilineos), με 48 MW και 49.900 ευρώ/MWh.

 

Στην ένατη θέση, η Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. για έργο

7,8 MW και 58.640 ευρώ/MWh.
Στη δέκατη θέση ακολουθεί η Ενεργειακή Κοινότητα Με Αγάπη Ήλιος

Περιορισμένης Ευθύνης, για έργο 8 MW και προσφορά 60.000 ευρώ/MWh.

Στην ενδέκατη θέση βρίσκεται η Energy Bank I ΙΚΕ για έργο 49,9 MW με 60.887 ευρώ/ΜWh.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ στον διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετά έργα μικρής δυναμικότητας, της τάξης των 25 και 50 MW, μια κίνηση αναμενόμενη, καθώς υπήρχε όριο συμμετοχής ανά συμμετέχοντα, στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος. Το "ταβάνι" δηλαδή για κάθε εταιρεία ήταν στα 100 MW και πολλοί επενδυτές επέλεξαν να το επιμερίσουν, "σπάζοντάς" το σε περισσότερα του ενός, μικρότερα έργα, προκειμένου κάθε ένα να ακολουθήσει και διαφορετική στρατηγική στις προσφορές. Το σκεπτικό τους ήταν ότι κατ' αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να "περάσουν" κάποιον υποψήφιο σταθμό τους, ακόμη κι αν έχει σχετικά περιορισμένη ισχύ.

Δείγμα του πολύ ισχυρού ανταγωνισμού, πέραν των συνολικά 93 προσφορών που κατατέθηκαν, συνολικής ισχύος 3,3 GW, ήταν και οι πολύ χαμηλές προσφορές που έδωσαν οι συμμετέχοντες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ανώτατη (64.000 ευρώ/MWh/έτος) απέχει κατά 51.000 ευρώ από την ανώτερη επιτρεπόμενη τιμή των 115.000 ευρώ/MW/έτος που προέβλεπε ο διαγωνισμός.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εταιρείες και fund με σημαντικές γραμμές ρευστότητας, όπως δείχνουν και τα οικονομικά "φίλτρα" τα οποία προέβλεπε η διαδικασία. Δηλαδή οι ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές υλοποίησης των έργων. Τέτοια είναι η εγγυητική επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, ύψους 250.000 ευρώ/MW που θα καταβάλουν οι παραγωγοί με επιλέξιμα έργα.

Εκτός αυτού, προκειμένου να υποβάλουν προσφορές, οι επενδυτές έπρεπε να προσκομίσουν στην ΡΑΑΕΥ εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ύψους 35.000 ανά MW.

Helleniq Energy

Οι Σταθμοί Αποθήκευσης της HelleniQ Renewables έχουν αδειοδοτηθεί σε θέσεις εντός των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης της HelleniQ Energy.

Είναι ονομαστικής ισχύος 50 MW ο μεγαλύτερος και από 25 MW οι άλλοι δύο. Θα υλοποιηθούν αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές (οδικά δίκτυα, περίφραξη, συστήματα/εγκαταστάσεις ασφαλείας, κλπ.), ενώ από την περιοχή διέρχονται γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV.

Οι Σταθμοί αξιολογήθηκαν από την ΡΑΑΕΥ ως επιλέξιμοι για τη λήψη της επενδυτικής ενίσχυσης των 200.000 ευρώ ανά MW και τη λειτουργική ενίσχυση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τελικές εγκεκριμένες προσφορές. Οι ΣΑΗΕ αναμένεται να δραστηριοποιούνται ενεργά σε όλες τις επιμέρους συνιστώσες της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από τις οποίες και θα αντλούν τα έσοδά τους. Η διάρκεια ισχύος των αδειών αποθήκευσης ανέρχεται σε 25 έτη.

Η στρατηγική της HelleniQ Energy εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και της ανάπτυξης στον τομέα της Νέας Ενέργειας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση. Η θυγατρική της, HelleniQ Renewables, έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία της χώρας σε νέα έργα ΑΠΕ, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων 4GW σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η επιτυχής συμμετοχή της HelleniQ Renewables στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ σηματοδοτεί την είσοδό της στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητας συμπληρωματικής ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απαραίτητης για την επίτευξη υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ στο παραγωγικό μίγμα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) συνολικής ονομαστικής ισχύος πλέον των 800 MW, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Intrakat

Η Intrakat αναδείχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων (ΡΑΕΕΥ) για την ενίσχυση της κατασκευής και λειτουργίας Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με τρεις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αθροιστικής ισχύος 100 MW σε Εύβοια και Ροδόπη, αντίστοιχα.

Η επένδυση αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2025 και θα συμβάλει στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.

Η συμμετοχή της Intrakat στον διαγωνισμό στέφθηκε με επιτυχία, καθώς εγκρίθηκαν και οι τρεις επενδύσεις τις οποίες είχε προτείνει.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της "ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας" της ΡΑΕΕΥ, η Intrakat – μέσω της θυγατρικής της INTRA-S. ENERGY M.A.E. - θα προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος 50 MW, 25 MW και 25 MW αντίστοιχα, που θα διασυνδεθούν με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Η εγγυημένη χωρητικότητα των τριών μονάδων θα ανέλθει συνδυαστικά σε 200 Mwh.

Με αφορμή την σημαντική αυτή εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε ότι "ο όμιλος επενδύει με συνέπεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στηρίζει την απανθρακοποίηση και ενεργειακή αυτάρκεια της ελληνικής οικονομίας.

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν το πλέον καθοριστικό στοίχημα για τον εθνικό στόχο μίας κλιματικά ουδέτερης χώρας και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον σκοπό. Για την Intrakat, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα και βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων μας. Φιλοδοξία και επιδίωξή μας είναι να αποκτήσουμε ηγετικό ρόλο στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, μέσα από σημαντικές επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες".

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα χορηγηθεί επενδυτική επιχορήγηση 200.000 ευρώ ανά MW για κάθε έργο, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, τα τρία έργα θα λάβουν επιδότηση λειτουργίας 49.500 ευρώ ανά ΜW κατ’ έτος, 55.300 ευρώ ανά ΜW κατ’ έτος και 64.100 ευρώ ανά ΜW κατ’ έτος αντίστοιχα, για 10 χρόνια.

H Intrakat επιδιώκει να παίξει ηγετικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και επενδύει στρατηγικά στις ΑΠΕ, καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης, αναπτύσσοντας χαρτοφυλάκιο έργων, αθροιστικής ισχύος 1,8 GW και 0,9 GW, αντίστοιχα.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), συμμετείχε με επιτυχία στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με δύο έργα συνολικής χωρητικότητας 98 MW.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κέρδισε και για τα δύο έργα με τα οποία συμμετείχε, ισχύος 50 MW/100 MWh και 48 MW/96 MWh, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο του διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ για την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι δύο σταθμοί αποθήκευσης θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου ΔΕΗ και σε περιοχές όπου κατασκευάζονται φωτοβολταϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η κατασκευή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024 με στόχο το 2025 να τεθούν σε λειτουργία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε ότι "το μέλλον της παραγωγής ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η παραγωγή τους όμως δεν είναι σταθερή λόγω της στοχαστικότητάς τους και άλλων εξωγενών παραγόντων. Οι καταναλωτές όμως επιβάλλεται να έχουν ηλεκτρική ενέργεια και όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας είναι η λύση που κάνει τη διαθέσιμη ενέργεια των ΑΠΕ προβλέψιμη ανά πάσα στιγμή. Ο Όμιλος ΔΕΗ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δε θα μπορούσαν να λείπουν από το σημαντικό αυτό βήμα εξέλιξης του κλάδου της ενέργειας. Με την τεχνογνωσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το ειδικό βάρος του Ομίλου ΔΕΗ, δεσμευόμαστε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των δύο έργων που αναλάβαμε, για να φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά το πράσινο μέλλον της χώρας".

Η μεσοσταθμική τιμή των δύο έργων ήταν περίπου 48.000 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Mytilineos 

Η Mytilineos Energy & Metals συμμετείχε, μέσω της 100% θυγατρικής της "Αέναος Συσσωρευτές Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.", στον πρώτο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
Η συμμετοχή της εταιρείας αφορούσε σε έργο αποθήκευσης ισχύος 48 MW και εγγυημένης χωρητικότητας 96 MWh, στην περιοχή της Χαλκιδικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο σταθμός αποθήκευσης θα κατασκευαστεί πλησίον των φωτοβολταϊκών σταθμών της Mytilineos που βρίσκονται σε κατασκευή αυτή την περίοδο. Η έναρξη υλοποίησης του σταθμού αποθήκευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2024, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Δραστηριότητες

Τα έργα αποθήκευσης αποτελούν στρατηγικό πυλώνα της δραστηριότητας του κλάδου M Energy της Mytilineos στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σημαντική 10ετή εμπειρία, τόσο σε stand alone storage, όσο και σε hybrid storage and solar systems, και έργα κατασκευασμένα ή υπό κατασκευή να φτάνουν πλέον τα 650MW/750MWh σε πέντε χώρες, καθώς και portfolio με αδειοδοτημένα ή σε αδειοδοτική διαδικασία πάνω από 2,9GW/3,7GWh σε οκτώ χώρες παγκοσμίως. Γι’ αυτό άλλωστε η εταιρεία σκοπεύει να συμμετέχει και σε επόμενους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ για την εξασφάλιση νέων έργων. Η εκπροσώπησή τους γίνεται από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης της Mytilineos.

Επόμενος διαγωνισμός

Μετά την επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού, με ενδιαφέρον αναμένεται και ο δεύτερος ο οποίος προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 300 MW και κρίνοντας από το τι συνέβη στον πρώτο, η ζήτηση που θα εκδηλωθεί αναμένεται πολύ μεγάλη και ο ανταγωνισμός εξίσου ισχυρός. Η επενδυτική ενίσχυση, ως γνωστόν, έχει οριστεί στα 200.000 ευρώ/MWh. ενώ η λειτουργική θα διαμορφωθεί βάσει της προσφοράς του κάθε συμμετέχοντα.

(αναδημοσίευση από capital.gr)

m