Μέσω σταθερής ταρίφας ή μέσω διαγωνισμών θα βγαίνει η τιμή για την πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας στο net-metering

Στο άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή περιλαμβάνονται οι νέες διατάξεις για τον τρόπο πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας από συστήματα αυτοκαταναλωτών. Όπως έχει γράψει το energypress, η συγκεκριμένη φόρμουλα (αυτοκατανάλωση και πώληση πλεονάζουσας) ισχύει για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι εν λόγω αυτοκαταναλωτές συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) και συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης σταθερής τιμής (ΣΕΣΤ) με τους ειδικούς όρους που προβλέπονται για αυτούς στο περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων.

 

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι για τους κατόχους που συνάπτουν ΣΕΔΠ, η συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 5 του ν. 4414/2016.

Αυτό ορίζει ότι «Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., οι οποίοι συνάπτουν Σ.Ε.Δ.Π. έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο Σύστημα Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και στο Σύστημα Συναλλαγών Διαχειριστή Συστήματος μέσω Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) με τους οποίους συνάπτουν Σύμβαση Εκπροσώπησης και τους οποίους δηλώνουν στο Λειτουργό της Αγοράς και στοn Διαχειριστή του Συστήματος μέσω Δήλωσης Εκπροσώπησης. Με την αποδοχή της Δήλωσης Εκπροσώπησης μεταβιβάζονται στους Φο.Σ.Ε. τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κατόχων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., σχετικά με τη Συμμετοχή, την Εκκαθάριση, την Τιμολόγηση και το Διακανονισμό των Συναλλαγών τους, τα οποία καθορίζονται στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, καθώς και στους οικείους Κώδικες και Εγχειρίδια που τίθενται σε εφαρμογή με τη λειτουργία του υποδείγματος-στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, εάν η μέγιστη ισχύς παραγωγής του φωτοβολταϊκού είναι μεγαλύτερη ή ίση του 1 Μεγαβάτ, η τιμή πώλησης θα καθορίζεται με διαγωνισμούς. Αντίθετα, θα είναι διοικητικά οριζόμενη η ταρίφα για σταθμούς οι οποίοι σε ετήσια βάση εγχέουν ενέργεια που δεν υπερβαίνει την ενέργεια που αντιστοιχεί σε μέγιστη ισχύ ίση του 1 Μεγαβάτ. 

Το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, δύναται να καθορίζει την διαδικασία εκκαθάρισης για το πλεόνασμα της ενέργειας , καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τους σταθμούς της παρούσας ρύθμισης. Επιπρόσθετα, με την ίδια απόφαση θα ορίζονται τυχόν διοικητικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα στην περίπτωση υπέρβασης της ποσότητας έγχυσης ενέργειας που υπερβαίνει το προαναφερόμενο όριο.

Τέλος, με την νέα διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα των σταθμών να συμμετέχουν απευθείας στις αγορές ενέργειας χωρίς τη σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης.

Ακολουθεί ολόκληρο το σχετικό άρθρο 109 του νομοσχεδίου:

 

Η παρ. 16 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Α’ 149), περί εγκατάστασης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, αντικαθίσταται πλην της περ. α, και η παρ. 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«16. Για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, τα όρια εγκατεστημένης ισχύος ή Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής των περ. α και β της παρ. 5 αφορούν στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ή Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής τους και η Λειτουργική Ενίσχυση χορηγείται στους κατόχους των σταθμών αυτών, για το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, στη βάση της αντίστοιχης Τ.Α. του πίνακα 1 της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 4 ή της Τ.Α., η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Για τους αυτοκαταναλωτές που εγκαθιστούν τους ανωτέρω σταθμούς, ισχύουν τα εξής:

α. Συνάπτουν συμβάσεις των άρθρων 9 και 10, σύμφωνα και με τους ειδικούς όρους που προβλέπονται για αυτούς στο περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων. Για τους κατόχους αυτούς που συνάπτουν Σ.Ε.Δ.Π., η συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 5, γίνεται με το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους.

β. Για τη σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης, συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, εάν η Μέγιστη Ισχύς Παραγωγής είναι μεγαλύτερη ή ίση του ενός (1) MW. Σταθμοί, οι οποίοι σε ετήσια βάση εγχέουν ενέργεια που δεν υπερβαίνει την ενέργεια που αντιστοιχεί σε Μέγιστη Ισχύ ίση του ενός (1) MW, με εφαρμογή του συντελεστή απόδοσης (MWh/MW) της υποπαρ. ΙΓ.4 της παρ. ΙΓ, του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α’ 85) δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν σε διαδικασίες υποβολής προσφορών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης για το πλεόνασμα της ενέργειας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τους σταθμούς της παρούσας. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται διοικητικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα στην περίπτωση υπέρβασης της ποσότητας έγχυσης ενέργειας, που υπολογίζεται βάσει της περ. β. Σε κάθε περίπτωση, οι σταθμοί της παρούσας δύνανται να συμμετέχουν απευθείας στις αγορές ενέργειας χωρίς τη σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με το άρθρο 12Α.».

σ