Φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής χωρίς συμψηφισμό και Net metering μόνο μέσω ενεργειακών κοινοτήτων προτείνει το ΥΠΕΝ σε μεγάλες και μικρές βιομηχανίες

Με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να αντιδρούν στις προβλέψεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον αποκλεισμό, σχεδόν, των μικρών και μεσαίων  βιομηχανιών από τον net-metering, καθώς πλέον, με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, μειώνεται το όριο της δυνατότητας εγκατεστημένης ισχύος στα 100kW από 3 MW, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν στο energypress ότι η ρύθμιση αυτή ήταν υποχρεωτική με βάση τα δεδομένα του δικτύου.

Σημειώνουν δηλαδή ότι ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε δραστικά το πάνω όριο για net metering (από 3 Μεγαβάτ στα 100 Κιλοβάτ) είναι ότι οι Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν το ΥΠΕΝ ότι το ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μια ευρεία εγκατάσταση μεγάλων σταθμών ΑΠΕ που θα αξιοποιούν το σύστημα ως μπαταρία εγχέοντας όλοι μαζί, τις ώρες της μεγάλης ηλεκτροπαραγωγής, ρεύμα στο δίκτυο.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπουν στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό, σχεδόν, των μικρών και μεσαίων  βιομηχανιών από τον net-metering, καθώς πλέον, με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, μειώνεται το όριο της δυνατότητας εγκατεστημένης ισχύος στα 100kW από 3 MW που προέβλεπε ο υπό κατάργηση νόμος.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τις βιομηχανίες, καθώς το net metering αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους κυρίως στην περίπτωση των μεσαίων βιομηχανιών, καθώς οι πιο μεγάλες βιομηχανίες έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και συνεπώς αναζητούν πιο ριζικές λύσεις που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες τους.

Με την θέσπιση του ορίου στα 100 kW, όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας, επί της ουσίας καταργείται το net metering, με την πιο μεγάλη ένσταση να αφορά την αυτοκατανάλωση χωρίς έκχυση, όπου σύμφωνα με την βιομηχανία παραβιάζεται το νόημα της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Στην ουσία αντί να γίνει χρήση των βιομηχανικών χώρων (σκεπών κλπ) οι ΑΠΕ περιορίζονται σε οικόπεδα γης ή πλαγιές.

Μέσω ενεργειακής κοινότητας

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο σκόπελος του ορίου των 100 Kw μπορεί να ξεπεραστεί εάν 15 τουλάχιστον επιχειρήσεις, συστήσουν Ενεργειακή Κοινότητα. Συγκεκριμένα υφίσταται η επιλογή του "εικονικού ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού" μόνο αν γίνουν μέλη Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών ή Ενεργειακής Κοινότητας του ν. 4513/2018. Επιπρόσθετα, προβλέπεται πως:

  • Στις Κοινότητες δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπτό όριο ισχύος αλλά αυτό καθορίζεται από το εκατό τοις εκατό (100%) του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των προς συμψηφισμό καταναλώσεων.
  • Για την εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να συνδέονται, στο Δίκτυο είτε Υψηλής Τάσης, είτε Μέσης Τάσης, είτε Χαμηλής Τάσης. Για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, καθώς και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018, δύναται η παροχή των σταθμών παραγωγής και οι αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό να εκπροσωπούνται από διαφορετικούς προμηθευτές.

 Αυτοπαραγωγή χωρίς συμψηφισμό

 

Το δεύτερο «εργαλείο» που προτείνει στις επιχειρήσεις το ΥΠΕΝ για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ορίου των 100 Kw, είναι η αξιοποίηση της αυτοκατανάλωσης, χωρίς συμψηφισμό, με πώληση της περισσευούμενης ενέργειας, χωρίς τον περιορισμό του 20% της παραγωγής που ίσχυε έως τώρα.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τον συμψηφισμό παραγόμενης με καταναλισκόμενη ενέργεια σε πραγματικό χρόνο και πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας συνοψίζονται στα εξής:

  • Ισχύς σταθμού ΑΠΕ μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης χωρίς ανώτατο όριο.
  • Αίρεται ο μέχρι πρότινος περιορισμός της πώλησης κατ’ ανώτατο ως 20% της ετησίως παραγόμενης ενέργειας για αυτοπαραγωγούς με ΑΠΕ.

Ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός επιτρέπεται όταν οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον σταθμό παραγωγής ΑΠΕ, και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και εγχέεται στο Δίκτυο ή στο Σύστημα συμψηφίζεται ταυτοχρονισμένα με την αντίστοιχη ενέργεια που απορροφάται από το Δίκτυο ή το Σύστημα και καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις του. Οι σταθμοί παραγωγής εγκαθίστανται εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης.

Πρόκειται για αυτοπαραγωγή χωρίς συμψηφισμό (δεν πρόκειται δηλαδή για net metering, ούτε, πολύ περισσότερο, για εικονικό net metering).

Στην πράξη, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να εγκαταστήσει σταθμό φωτοβολταϊκών καθώς και σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) στη στέγη της, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταυτοχρονισμένη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Συνεπώς εδώ έχει μεγάλη σημασία η καλή διαστασιολόγηση του έργου. Την όποια περίσσεια παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπάρχει πλέον το όριο του "μέχρι 20% της παραγωγής",  θα μπορεί ο αυτοπαραγωγός να την εγχέει στο σύστημα έναντι αποζημίωσης και όχι δωρεάν όπως ισχύει στο net metering. Ποια θα είναι η τιμή αποζημίωσης; Η ίδια με ό,τι ισχύει για την αντίστοιχη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών σταθμών σε γήπεδα. Συνεπώς, εάν πρόκειται για εγκατεστημένη ισχύ πάνω από το 1 Μεγαβάτ, θα πρέπει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό της ΡΑΕ για να κλειδώσει τιμή.

σ