Ιαπωνία: Υποχρεωτικοί οι ηλιακοί συλλέκτες σε σπίτια που θα ανεγερθούν μετά το 2025

16 12 2022 | 12:07OT.gr Newsroom

Πενήντα μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να εξοπλίσουν τα σπίτια άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων που θα χτίσουν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Υποχρεωτική καθίσταται από τον Απρίλιο του 2025 η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε όλα τα νέα σπίτια που θα οικοδομηθούν στο Τόκιο από κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα μεγάλης κλίμακας. Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από την τοπική συνέλευση της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η εντολή, η πρώτη του είδους από έναν δήμο στην Ιαπωνία, αξιώνει από περίπου 50 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να εξοπλίσουν τα σπίτια άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων που θα χτίσουν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακούς συλλέκτες.

Η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιούρικο Κόικε σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόλις το 4% των κτιρίων στην πόλη στα οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ηλιακοί συλλέκτες το έχουν ήδη κάνει.

Αγώνας δρόμου για να μειωθούν στο ήμισυ οι εκπομπές αερίων

Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο έχει στόχο να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000.

Η Ιαπωνία, η οποία κατάσσεται πέμπτη μεταξύ των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από την παραγωγή ενέργειας από την καύση άνθρακα μετά τις επιπτώσεις στους περισσότερους από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011.

“Επιπλέον της υφιστάμενης παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενεργειακή κρίση λόγω ενός παρατεταμένου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας”, δήλωσε σήμερα στην τοπική συνέλευση ο Ρισάκο Ναρικίγιο, μέλος του τοπικού κόμματος της Κόικε.

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, τόνισε.

1