Επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στέγης: «Κάντο όπως με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα» - Απόλυτη απλοποίηση στη διαδικασία εγκατάστασης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την τροποίηση της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτη απλοποίηση στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα net metering στη στέγη τους, έχει ως προτεραιότητα το ΥΠΕΝ, πριν ανοίξει το πρόγραμμα επιδότησης πάνω από 250.000 δικαιούχων, όπως έχει εξαγγείλλει.

Η οριστικοποίηση της απλοποιημένης διαδικασίας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και του ΔΕΔΔΗΕ. Η κατεύθυνση πάντως που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία τα στελέχη που ασχολούνται με την τροποποίηση της ΚΥΑ είναι να καταργηθεί οποιοδήποτε περιττό δικαιολογητικό: «Αν είναι δυνατόν, η διαδικασία να είναι τόσο απλή όπως όταν κάποιος εγκαθιστά ηλιακό θερμοσίφωνα»

 

Βεβαίως στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού τα πράγματα δεν μπορεί να είναι τόσο απλά, δεδομένου ότι απαιτείται η σύνδεση με το δίκτυο διανομής για να γίνεται ο συμψηφισμός. Ωστόσο, μέχρι τον αριθμό των δικαιούχων που έχει κριθεί ότι «χωράει» το σύστημα (δηλαδή τουλάχιστον 10 Μεγαβάτ ανά υποσταθμό), η διαδικασία θα γίνεται σε λίγα μόλις «βήματα», αποκλειστικά ηλεκτρονικά, και με τα απολύτως απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να μην χρειάζεται καν η προσφυγή σε μηχανικό για την ολοκλήρωση της αίτησης. Πρακτικά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν στελέχη που γνωρίζουν το θέμα, με την υποβολή της αίτησης και κάποιες Υπεύθυνες Δηλώσεις, ο πολίτης θα παίρνει Σύμβαση Σύνδεσης.

Παραλληλα με την προετοιμασία για την τροποποίηση της ΚΥΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει ήδη τις απαραίτητες προσαρμογές στο πληροφοριακό σύστημα «υποδοχής» αιτήσεων σύνδεσης, έτσι ώστε να μπορεί να τις εφαρμόσει άμεσα. 

Ο οδηγός του προγράμματος επιδότησης

Σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα της επιδότησης που έχει εξαγγείλλει η κυβέρνηση, στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται η προδημοσίευση από το ΥΠΕΝ του Οδηγού του προγράμματος επιδότησης τουλάχιστον 250.000 «μικρών» φωτοβολταϊκών με net-metering για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο χρονικός ορίζοντας για την «ενεργοποίηση» της κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, μετά την προδημοσίευση του Οδηγού. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα υπάρξει επαρκές διάστημα, ώστε να προετοιμαστούν όσοι θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα. 

Με το πρόγραμμα θα παρασχεθεί ενίσχυση για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, θα διατεθεί ένα κονδύλι 700 εκατ., όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023. Για τη σύνδεση των συστημάτων, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», από την ισχύ 10 Μεγαβάτ που «απελευθερώθηκε» σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για εφαρμογές αυτοπαραγωγής και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη». 

Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν «κλειδώσει» τα ακριβή ποσοστά επιδότησης για κάθε καταναλωτική κατηγορία που θα έχει δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα, με την οριστικοποίησή τους να γίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η γενική κατεύθυνση πάντως είναι ότι η μέγιστη επιδότηση θα δοθεί στην περίπτωση συνδυασμού των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. 

Έτσι, για όσους θελήσουν να εγκαταστήσουν μονάδα αποθήκευσης με το σύστημα ΑΠΕ, η ενίσχυση θα ανέρχεται έως και στο 60%. Αντίθετα, για τα «απλά» φωτοβολταϊκά η επιδότηση θα είναι μικρότερη, με το «κατώφλι» ενδεχομένως να μειώνει έως και στο 15%. 

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει το energypress, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκρίνει τη «φόρμουλα» της χρονικής προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς να έχει αναθεωρήσει την επιλογή της στο διάστημα που μεσολάβησε. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την εισαγωγή εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, εκτιμά πως η χρονική προτεραιότητα περιορίζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαιούχοι που τελικά δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, καθώς στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν τελικά να αντεπεξέλθουν στο ποσό που πρέπει να καλύψουν με ίδια κεφάλαια. 

1