Η Ολλανδία επιδοτεί με 2 δισ. τεράστιο έργο αποθήκευσης άνθρακα.

17 05 2021 | 10:15

Η Ολλανδική κυβέρνηση έχει χορηγήσει σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις μεγάλες πετρελαϊκές Royal Dutch Shell και ExxonMobil περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, γι’ αυτό που πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στον κόσμο.

Η Shell και η Exxon αιτήθηκαν τις επιδοτήσεις τον Ιανουάριο μαζί με τους προμηθευτές βιομηχανικού φυσικού αερίου Air Liquide και Air Products για ένα έργο που στοχεύει στη δέσμευση CO2 που εκπέμπεται από εργοστάσια και διυλιστήρια στην περιοχή του λιμανιού του Ρότερνταμ και την αποθήκευσή του σε κενά ολλανδικά πεδία φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ενημερωθεί ότι οι αιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιμένα Sjaak Poppe, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη έκθεση του ολλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS.

Αυτό ξεπερνά το σημαντικότερο εμπόδιο για το έργο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές στο συγκεκριμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα, που περιβάλλει το μεγαλύτερο θαλάσσιο λιμάνι της Ευρώπης κατά περίπου 10%.

Οι επιδοτήσεις αποσκοπούν στην αποζημίωση των εταιρειών για το επιπλέον κόστος που απαιτείται για τη σύλληψη των αερίων του θερμοκηπίου αντί να τα εκπέμπουν, ενώ το λιμάνι θα παρέχει την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα στα κενά υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου.

Έχοντας πολλές μεγάλες βιομηχανίες και το κύριο λιμάνι της Ευρώπης, οι Κάτω Χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.

Ο στόχος είναι η μείωση έως το 2030 των εκπομπών κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Σημειώνεται, ότι οι εκπομπές ήδη μειώθηκαν πέρυσι κατά 24,5% από τα επίπεδα του 1990.

 

 

11 Μαϊου 2021

Euractiv