Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενώνουν δυνάμεις για τη μείωση των απορριμμάτων!

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενώνουν δυνάμεις για τη μείωση των απορριμμάτων!

 

H Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων υποστηρίζουν την υλοποίηση της διεθνούς καμπάνιας Λιγότερα απορρίμματα – Litter Less Campaign στην Ελλάδα για το 2023, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου (WOSM), Earth Tribe.

 

Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι στόχος κι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που για τη χώρα μας έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση κι επιμένει να χρησιμοποιεί σε ποσοστό άνω του 80%, την εδαφική τοποθέτηση των απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (Πηγή: European Parliament).

 

Η εκστρατεία Λιγότερα απορρίμματα, είναι κοινό έργο του Ιδρύματος Mars Wrigley και του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, η Πορτογαλία και η Μαλαισία, και στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων, παρέχοντας τις  απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βρουν λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων  της περιοχής τους.

 

Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 11-25 ετών, καλούνται να αναλάβουν ρόλο δημοσιογράφου και να παράγουν άρθρα, βίντεο ή φωτογραφίες που προωθούν λύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος των απορριμμάτων, να διαδώσουν καλές πρακτικές που  προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και να εμπνεύσουν την κοινότητα τους να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια εξάλειψης της ρύπανσης. Στη συνέχεια, μπορούν να υποβάλλουν το έργο τους στο διαγωνισμό του Δικτύου “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον” και να διεκδικήσουν βραβεία τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές σκέλος του.

 

Η εκστρατεία ξεκίνησε με μια ενημερωτική εκδήλωση για τους προσκόπους στο Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" και συνεχίζεται με μια διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, 18:30-20:00, στην οποία θα συμμετάσχει η Αθηνά Τσεκούρα (Έφορος Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων), η Θεοδώρα Πολυζωίδου (Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ), ο Άγγελος Σωτηρόπουλος (Φυσικός, PhD, MSc) και ο Γιάννης Καραγώγος (Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός H/Y Α.Π.Θ., MBA , Υπεύθυνος Συλλογής Βορείου Ελλάδος στην Ανακύκλωση Α.Ε.). Δείτε το πρόγραμμα εδώ: https://www.eepf.gr/el/el-nea/diadiktyaki-synantisi-aporimmata-proskopoi-llc-8-2-2023

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://eepf.gr/el/ekstrateia-ligotera-aporrimata

j