Ευρωπαϊκή «πρωτιά» εχθές για την Ελλάδα με 55% τα χερσαία αιολικά στην κάλυψη της ζήτησης – Σήμερα, την μισή μέρα, η τιμή δεν ξεπερνά τα 10€/MWh

20 01 2023 | 07:46

Το υψηλότερο μερίδιο παραγωγής από χερσαία αιολική ενέργεια είχε εχθές η Ελλάδα πετυχαίνοντας ευρωπαϊκή «πρωτιά» σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η WindEurope και αφορούν την απόδοση των αιολικών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εχθές Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, το 55% του ηλεκτρισμού στο σύστημα της χώρας προήλθε από τα χερσαία αιολικά, ενώ με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά ακολούθησαν η Ισπανία με 49% και η Πορτογαλία με 35%.

 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση της ΕΛΕΤΑΕΝ στο Linkedin, «η υψηλή αιολική παραγωγή συνεχίζεται. Ως αποτέλεσμα σήμερα, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται σε 58,44€/MWh. Τις μισές ώρες του 24ώρου η τιμή δεν ξεπερνά τα 10€/MWh (και από αυτές, τις 3 ώρες η τιμή είναι μηδενική, ή σχεδόν μηδενική».

Καταλήγοντας στην σύντομη ανάρτησή της, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει πως η «χαμηλή αυτή τιμή σημαίνει άμεσο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία».

1