Η διακοπή λειτουργίας του τελευταίου πυρηνικού σταθμού στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν θα αποσυμφορήσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θα απελευθερώσει την αιολική ενέργεια στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιαν Φιλίπ Άλμπρεχτ, αναφέρει το Clean Energy Wire.
«Η πυρηνική ενέργεια φράζει τα δίκτυά μας, ιδίως προς την κατεύθυνση του νότου», δήλωσε ο Άλμπρεχτ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Λόγω της συμφόρησης του δικτύου, οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες πρέπει πράγματι να απενεργοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Επομένως, η σημασία της πυρηνικής ενέργειας στο σύνολό της υπερεκτιμάται», πρόσθεσε ο Άλμπρεχτ.
Παράλληλα, δήλωσε πως μετά τη διακοπή λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο τέλος του τρέχοντος έτους, ο βορράς της Γερμανίας θα μπορούσε να καλύψει το 160% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περισσότερες εξαγωγές αιολικής ενέργειας προς το νότο
Είπε, επίσης, πως οι φόβοι για διακοπές ρεύματος λόγω της σταδιακής διακοπής της πυρηνικής ενέργειας είναι αβάσιμοι. «Εξάλλου, θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία τώρα. Στο μέλλον, δεν θα εξαρτόμαστε από την πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας».
Το αντιπυρηνικό κόμμα του, οι Πράσινοι, εισήλθαν πρόσφατα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, με τον υπουργό Ρόμπερτ Χάμπεκ να είναι υπεύθυνος για την ενίσχυση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σημείο που να καλύπτει το 80% της ηλεκτροδότησης της χώρας.
Η Γερμανία πρόκειται να απενεργοποιήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Το κλείσιμο των υπόλοιπων τριών πυρηνικών αντιδραστήρων το 2022 θα ολοκληρώσει έναν αγώνα δεκαετιών που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με το αντιπυρηνικό κίνημα το οποίο και έδωσε το έναυσμα στο Κόμμα των Πρασίνων αλλά και σε άλλες περιβαλλοντικές ομάδες.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στους αναλυτές σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού εν μέσω κρίσης των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη.
«Ψάχνω για ένα emoji με πορτοκαλί φανάρι που αναβοσβήνει όταν η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μπλακ άουτ μέσα στο χειμώνα», έγραψε στο Twitter ο αναλυτής ενέργειας Τιερί Μπροζ, αναφερόμενος στον συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη» όπως αποκαλείται η τωρινή γερμανική κυβέρνηση τριών κομμάτων (σοσιαλδημοκρατικό SPD, Πράσινοι και φιλελεύθερο FDP).
Ωστόσο, οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι η διακοπή της λειτουργίας των τελευταίων πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία δεν θα προκαλέσει ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW Βερολίνου).
Προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η λειτουργία του δικτύου, θα πρέπει να προσαρμοστεί η διαχείριση της συμφόρησης. Αλλά «τα φώτα δεν θα σβήσουν στη Γερμανία», δήλωσε η συντάκτης της μελέτης Κλαούντια Κέμφερτ.
«Αντιθέτως: το [πυρηνικό] κλείσιμο ανοίγει τον δρόμο για την καθυστερημένη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια ήταν εξαρχής ασύμφορη και χαρακτηριζόταν από ανυπολόγιστους κινδύνους», πρόσθεσε η ίδια.
Παρόλα αυτά, οι συντάκτες της μελέτης παραδέχθηκαν ότι η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας θα οδηγήσει προσωρινά σε αύξηση των γερμανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κι αυτό γιατί οι ρυπογόνοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτό αέριο και άνθρακα θα αντικαταστήσουν προσωρινά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες πριν κλείσουν.
Η αύξηση αυτή θα μειωθεί στη συνέχεια γρήγορα από την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Σε άλλη πρόσφατη έρευνα, μια μικρή πλειοψηφία των Γερμανών δήλωσε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να αποκλείσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ενίσχυσε το κύμα υποστήριξης απέναντι στην διατήρηση των πυρηνικών αντιδραστήρων στο δίκτυο.
«Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) θα παρέμενε στην πυρηνική ενέργεια για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια», διαπίστωσε η μελέτη από μια υπηρεσία σύγκρισης τιμών, μετά τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας.
Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών αντιδραστήρων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές τους τελευταίους μήνες ότι η χώρα δεν σχεδιάζει επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια ή έστω καθυστέρηση της σταδιακής κατάργησης.
«Η έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με το κατά πόσον οι πυρηνικοί σταθμοί συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του κλίματος λίγο πριν κλείσουν στη Γερμανία είναι ανησυχητική», δήλωσε στη Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κοινής ωφέλειας E.ON.