Η «κληρονομιά» του 2022 στην αιολική τεχνολογία – Πέντε κολοσσοί στην κούρσα της καλύτερης τουρμπίνας ...και στόχο τα MW

Αξιόλογες επιδόσεις έχει να επιδείξει το R&D των κορυφαίων εταιρειών κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως το 2022 προμηνύοντας ακόμη νέα ρεκόρ και νέες επιδόσεις για την νέα χρονιά.

Πάγια επιδίωξη αποτελεί η μέγιστη δυνατή βελτιστοποίηση των μοντέλων με την «χρυσή τομή» να βρίσκεται μεταξύ της ωρίμανσης της τεχνολογίας και αναβαθμίσεων της πλατφόρμας με στόχο τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης στην πορεία προς την εφαρμογή τεχνολογιών επόμενης γενιάς.

 

Το 2022, οι developers υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπέβαλαν σχέδια για την ανάπτυξη έργων προς τις κυβερνήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ έως τις ΗΠΑ και τις νέες αγορές όπως την Βραζιλία.

Σε πολλές από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, οι 15άρες ανεμογεννήτριες αποτελούν σήμα κατατεθέν των έργων, ενώ ήδη εμφανίζονται πιλοτικά μοντέλα και έργα με ακόμη απόδοση τουρμπίνας που ξεπερνά τα 15 MW.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά τεχνολογικά «επιτεύγματα» του κλάδου και τα οποία εγγράφονται στο 2022, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε σχετικό άρθρο του offshorewind.biz.

Vestas V236-15.0 MW

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η πιλοτική ανεμογεννήτρια V236-15.0 MW της Vestas εγκαταστάθηκε στο κέντρο ερευνών για μεγάλες αιολικές τουρμπίνες Osterild στη Δυτική Γιουτλάνδη, στη Δανία, και παρήγαγε την πρώτη της κιλοβατώρα.

Το μοντέλο εκτείνεται στα 236 μέτρα με το μήκος των πτερυγίων να ανέρχεται στα 115,5 μέτρα, ενώ το μοντέλο έχει επιφάνεια σάρωσης που ξεπερνά τα 43,000 τετραγωνικά μέτρα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μία τέτοια ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά.

 

Η ανεμογεννήτρια αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στην ανοικτή θάλασσα το 2024 στο αιολικό πάρκο στα ανοικτά της Δανίας, ενώ οι συνολικές παραγγελίες ήδη ξεπερνούν τα 8 GW σε πέντε διαφορετικές αγορές, μεταξύ των οποίων, ΗΠΑ, Γερμανία, Σκωτία και Πολωνία.

Siemens Gamesa SG 14-236 DD

Τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2022, τα 115 μέτρων πτερύγια της υπεράκτιας πιλοτικής ανεμογεννήτριας SG 14-236 DD έφυγαν από το εργοστάσιο στο Άλμποργκ της Δανίας για να εγκατασταθούν στην πιλοτική τουρμπίνα στο Osterild.

Βασιζόμενη στην τεχνολογία του υφιστάμενου μοντέλου SG 14-222 DD, η νέα ανεμογεννήτρια με ρότορα μήκους 236 μέτρων και με επιφάνεια σάρωσης στα 43,500 τετραγωνικά μέτρα θα είναι σε θέση να φτάσει παραγωγική ισχύ της τάξης των 15 MW. Το πιλοτικό μοντέλο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα και να τεθεί σε εμπορική διάθεση το 2024.

Μέχρι στιγμής, η εν λόγω ανεμογεννήτρια έχει επιλεγεί ως η βέλτιστη επιλογή για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Norfolk Vanguard και Boreas στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για τα MFW Baltyk II και MFW Baltyk III στη Πολωνική Βαλτική Θάλασσα.

GE Haliade-X 14.7 MW-220

Γνωστή από παλιότερα στην «αιολική» κοινότητα, το συγκεκριμένο μοντέλο ανεμογεννήτριας σταθερά βρίσκεται μεταξύ των τεχνολογικών εξελίξεων και ειδήσεων του κλάδου. Πρόσφατα η εταιρεία GE Renewable Energy ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πλήρη πιστοποίηση από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV, καθιστώντας την, την μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια με πλήρη πιστοποίηση. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της πιστοποίησης περιλάμβανε μια σειρά από δοκιμές στο πιλοτικό μοντέλο που βρίσκεται εγκατεστημένο στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η εν λόγω ανεμογεννήτρια, συνολικής ισχύος 14.7 MW δύναται να φτάσει έως και τις 74 GWh ακαθάριστης παραγωγής ενέργειας ετησίως, προσφέροντας επαρκή καθαρή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση περίπου 20.000 ευρωπαϊκών νοικοκυριών και εξοικονομώντας μέχρι και 53,000 μετρικούς τόνους CO2. Η ανεμογεννήτρια θα αξιοποιηθεί εμπορικά στο αιολικό πάρκο Dogger Bank C, την 3η φάση του υπεράκτιου αιολικού Dogger Bank ισχύος 3.6 GW, ενώ η GE έχει υποβάλει ενδιαφέρον και για τις δύο πρώτες φάσεις.

CTG/Goldwind 252-16 MW

Τον Νοέμβριο του 2022, η κινέζικη εταιρεία Three Gorges Corporation (CTG) και η Goldwind Technology κυκλοφόρησαν την πρώτη άτρακτο (nacelle) για μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια ισχύος 16 MW που ανέπτυξαν από κοινού.

Σύμφωνα με την CTG, το μοντέλο διαθέτει την μεγαλύτερη μοναδιαία ισχύ, ρότορα με την μεγαλύτερη διάμετρο και το μικρότερο βάρος ανά μεγαβάτ στον κόσμο.

Το μοντέλο διαθέτει ρότορα διαμέτρου 252 μέτρων και καλύπτει επιφάνεια της τάξης περίπου 50,000 τετραγωνικών μέτρων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια έχει δυνατότητα παραγωγής 34.2 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά περιστροφή. Σύμφωνα με την πολυετή μέση τιμή σχεδιασμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μια μονάδα θα μπορεί να παράγει περισσότερες από 66 GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Mingyang Smart Energy MySE 16-260

Τον Αύγουστο του 2021, η Mingyang Smart Energy λάνσαρε το μοντέλο MySE 16.0-242, λέγοντας πως αποτελεί την μεγαλύτερη υβριδική τουρμπίνα με ονομαστική ισχύ στα 16 MW.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Mingyang ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την παραγωγή του πρώτου πτερυγίου για το εν λόγω μοντέλο ανεμογεννήτριας, χωρίς να προσδιορίζει το μήκος του νέου πτερυγίου παρά μονάχα, λέγοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πτερύγιο κατά του τυφώνα στον κόσμο.

Με διάμετρο ρότορα στα 260 μέτρα, το μοντέλο MySE 16-260, η υπεράκτια αιολική ανεμογεννήτρια θα έχει επιφάνεια κάλυψης 53,902 τετραγωγικά μέτρα και ικανότητα παραγωγής 67 GWh ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία Mingyang

1