Ευρωβουλευτής σε απεργία πείνας για περισσότερους πόρους σε υγεία, κλίμα και δουλειές.

10 11 2020 | 08:47

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Γάλλος ευρωβουλευτής και γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2021, ο Πιερ Λαρουτουρού, ξεκίνησε τη 13η ημέρα απεργίας πείνας τη Δευτέρα (9 Νοεμβρίου). Στόχος του: να διασφαλίσει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα έχει περισσότερους πόρους για την υγεία, το κλίμα και την απασχόληση, μέσω της φορολογίας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

«Είναι απεχθές να ακούμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νοσοκομεία ή για τη μόνωση των κτιρίων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ένας μικρός φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα μπορούσε να κινητοποιήσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε στη Euractiv ο ευρωβουλευτής, ιδρυτής του κόμματος Nouvelle Donne («New Deal» σε αγγλική μετάφραση) και μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Ο Λαρρουτούρου τόνισε επίσης ότι αυτή η Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας «κρίσιμης εβδομάδας» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Μπορεί κανείς να αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα ολοκληρωθούν σήμερα. Ο φόρος όμως επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών του 2024 θα είναι μέρος της συμφωνίας;» – αναρωτήθηκε.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, γνωστός ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), και το συνοδευτικό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιτεύχθηκαν σε τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούλιο.

Αυτό είναι το σημείο όπου η προσέγγιση του Larrouturou εστιάζει: Θέτει στο επίκεντρο την αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητά επιπλέον 39 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και μια απόφαση για ίδιους πόρους, δηλαδή άμεσες πηγές χρηματοδότησης για τον προϋπολογισμό, που θα μπορούσε να προσφέρει η ΕΕ.

Μεταξύ αυτών των ιδίων πόρων είναι ο φόρος επί των πλαστικών που θα τεθεί σε ισχύ το 2021 (με έσοδα περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως), ο ψηφιακός φόρος (περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ), ο συνοριακός φόρος άνθρακα (περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ), και ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών (Financial Transaction Tax) που υποστηρίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

«Αυτός ο φόρος (FTT) θα αποφέρει 50 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από όλους τους άλλους μαζί», εξήγησε ο Λαρρουτούρου, προσθέτοντας ότι εμφανίζεται στην έκθεση για τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη ( 11 Νοεμβρίου).

Για τον οικονομολόγο, επομένως, είναι ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για την ευόδωση του σχεδίου ανάκαμψης προκειμένου να  χρηματοδοτηθεί η υγεία, το κλίμα και την απασχόληση.

Ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι έχει το πλεονέκτημα ότι είναι «τεχνικά έτοιμο», σε αντίθεση με την πρόταση φορολόγησης των ορίων του άνθρακα, για παράδειγμα, των οποίων το περίγραμμα εξακολουθεί να είναι ασαφές.

Στο επίκεντρο για τους νέους πόρους – φόρους η νέα κλιματική φιλοδοξία για το 2030

Σημειώνεται ότι η ιδέα του FTT δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα, ο Λαρουρούρου βασίζεται σε ένα project που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2011, το οποίο δεν έτυχε της ομόφωνης υποστήριξης μεταξύ των κρατών μελών.

Ενώ το Παρίσι και το Βερολίνο προτείνουν ένα Ευρωπαϊκό FTT, το πεδίο εφαρμογής του είναι πιο περιορισμένο από αυτό που προτείνει ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ. Πράγματι, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να φορολογήσουν όλα τα χρηματοοικονομικά μέσα (μετοχές, ομόλογα και παράγωγα), ενώ η γαλλο-γερμανική πρόταση εστιάζει μόνο στη φορολόγηση των μετοχών.

Σύμφωνα με γνώμη του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Gernot Blümel, αυτό θα σήμαινε ότι «περίπου το 99% των συναλλαγών θα διαφεύγουν της φορολογίας», η οποία είναι μια θέση απαράδεκτη για την Αυστρία, πρόσθεσε.

Θα το αλλάξει αυτό η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ;

Στις 10-11 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν τον νέο στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030, μια αύξηση της κλιματικής φιλοδοξίας που αναμένεται από τον ΟΗΕ ενόψει των επερχόμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα στη Γλασκώβη, που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

«Η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία για την κλιματική φιλοδοξία της ΕΕ για το 2030», δήλωσε ο Λαρρουτούρου. «Αλλά δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Και χωρίς φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, χωρίς χρήματα για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, οι πιθανότητες υιοθέτησης ενός πιο φιλόδοξου κλιματικού στόχου είναι μικρές », πρόσθεσε.

 

 

9 Νοεμβρίου 2020

Euractiv