Απεργία πείνας φοιτητών του Κέιμπριτζ για να αποεπενδύσει από ορυκτά καύσιμα.
Τρεις φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας κλιμακώνοντας την πίεση της εκστρατείας προς στο πανεπιστήμιο για να πάψει να επενδύει σε ορυκτά καύσιμα.
Η κίνηση των τριών προπτυχιακών φοιτητών αποτελεί μέρος μιας διαρκούς εκστρατείας, η οποία υποστηρίζεται από εκατοντάδες ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, συμπεριλαμβανόμενων του Sir David King, του μέχρι πρόσφατα μόνιμου ειδικού αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή, του Thomas Blundell, πρώην προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και του συγγραφέα Robert Macfarlane.
Το πανεπιστήμιο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει £ 377 εκατ. επενδυμένα, άμεσα και έμμεσα σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με τη μελλοντική επενδυτική στρατηγική του στη συνεδρίαση του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου δήλωσε: «Το Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις πτυχές της αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένων και δεοντολογικών ζητημάτων, προκειμένου να τοποθετηθεί στο κείμενο της τελικής έκθεσης της ομάδας εργασίας για την αποεπένδυση ... Ο στόχος, όπως αναφέρει και η έκθεση, είναι να προωθήσει και να εκτελέσει επείγουσες και συγκεκριμένες δράσεις για να παραδώσει ένα μέλλον ουδέτερο από άνθρακα. Το πανεπιστήμιο λαμβάνει ήδη μέτρα τα οποία πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στους τομείς των επενδύσεων, της έρευνας, της εκπαίδευσης, των περιουσιακών στοιχείων και της ασκούμενης πολιτικής ».
Ωστόσο, ο φοιτητής Sam Warren-Miell, ένας από τους απεργούς πείνας, δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να αποεπενδύσει πλήρως από όλα τα ορυκτά καύσιμα.
«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα δημοκρατικά κανάλια για να πετύχουμε την πλήρη αποεπένδυση και έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά την άμεση δράση.»
«Το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο έχει μια ευκαιρία τη Δευτέρα να δείξει πραγματική ηγεσία. Ελπίζουμε ότι με τη δικής μας δράση, θα τους ενθαρρύνουμε να λάβουν τη σωστή απόφαση τη Δευτέρα και έτσι να βρεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Η εκστρατεία αποεπένδυσης υποστηρίχθηκε από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο του Canterbury Rowan Williams και τον βουλευτή του Cambridge Daniel Zeichner.
Αυτή την εβδομάδα οι μαθητές έγραψαν συνθήματα με κιμωλία στους τοίχους του κτιρίου Διοίκησης του πανεπιστημίου κλιμακώνοντας τις διαμαρτυρίες τους.
Το πανεπιστήμιο αναφέρει ότι οι επενδύσεις του εξετάστηκαν το 2016, και διαπιστώθηκε ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είχε άμεση έκθεση στις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως οι θερμικοί σταθμοί άνθρακα και καμία προοπτική να έχει τέτοια έκθεση στο μέλλον».
Αλλά ο Ben Margolis, ένας άλλος από τους απεργούς πείνας, δήλωσε: «Αν δεν ληφθούν γρήγορα αποφασιστικά μέτρα, πορευόμαστε προς μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2ο C, η οποία θα είναι καταστροφή για ολόκληρη την ανθρωπότητα και θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας, Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους στον νότιο ημισφαίριο σήμερα.»
«Κάθε μέρα που το πανεπιστήμιο συνεχίζει να επενδύει σε ορυκτά καύσιμα, άμεσα ή έμμεσα, είναι συνένοχος στην δυστυχίααυτών των ανθρώπων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα σταματήσουμε μέχρι το πανεπιστήμιο να δεσμευτεί πλήρως».
18 Μαΐου 2018
Του Matthew Taylor
ΠΗΓΗ: THE GUARDIAN.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ