Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την σταδιακή κατάργηση της προτεραιότητας για τις ΑΠΕ

31 03 2018 | 17:28

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα αλλαγές στην οδηγία και τον κανονισμό της ΕΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα, κομβικής σημασίας στο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για την σταδιακή αναίρεση της προτεραιότητας σε αιολικά πάρκα που προγραμματίζονται προς υλοποίηση από το 2020 και μετά. Η προτεραιότητα μέχρι τώρα εγγυάται ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εγχέεται πρώτη στα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κανονισμός θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα.

Για τα μελλοντικά αιολικά πάρκα, οι νέοι κανόνες περιορισμών θα διαδεχθούν τον κανόνα περί προτεραιότητας των ΑΠΕ, αν η αλλαγή αυτή στον κανονισμό περάσει από την Ολομέλεια και γίνει δεκτή από τα κράτη μέλη. Σε περίπτωση συμφόρησης του δικτύου, οι ΑΠΕ θα περιοριστούν τελευταίες με την ανάλογη αποζημίωση.

“Η Ευρώπη για να κινηθεί στην κατεύθυνση αύξησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, χρειάζεται να λειτουργήσουν σωστά τα διασυνοριακά ηλεκτρικά δίκτυα με τις κατάλληλες υποδομές δικτύων. Αυτό απαιτεί υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές και περισσότερη ευελιξία” είπε ο ο εκτελεστικός διευθυντής της WindEurope.

“Είναι καλό το Κοινοβούλιο να διατηρήσει την προτεραιότητα για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Να δει ξεκάθαρους κανόνες αναφορικά με τον περιορισμό. Αυτό βοηθάει τα αιολικά ενεργειακά έργα να έχουν μειωμένο ρίσκο, χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου και έτσι να ελαχιστοποιούν το κόστος ΑΠΕ για τους καταναλωτές”.

Η WindEurope ήταν λιγότερο ενθουσιασμένη με μια άλλη απόφαση να ισχύσει αναδρομικά η σταδιακή κατάργηση των απαιτήσεων εξισορρόπησης τόσο δηλαδή για τις νέες όσο και τις παλαιότερες εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ δεν θα εξαιρούνται πια από την αποζημίωση προς τους Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSOs) για κάθε παρέκκλιση από την προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας.

“Είμαστε λίγο ανήσυχοι σχετικά με τους νέους κανονισμούς εξισορρόπησης. Είναι ασαφές τι αποζημίωση χρειάζεται να καταβάλλεται στους TSOs. Τα αιολικά πάρκα θα χρειαστούν να αναθέσουν αυτή την διαδικασία σε τρίτα μέρη χωρίς εγγυήσεις ότι θα γίνει ικανοποιητικα”, είπε ο Dickson.

Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του κανόνα των 550gr CO2/kWh από το 2020, για τους μηχανισμούς ισχύος.

Κάτι τέτοιο θα καταργήσει σταδιακά την ικανότητα πληρωμής για τα περισσότερα αναποτελεσματικά και ρυπογόνα εργοστάσια της Ευρώπης και κατά συνέπεια θα αφήσει ελεύθερο πεδίο δράσης στην αγορά για τις ΑΠΕ. Ο κανόνας σχεδιάζεται να εφαρμοστεί αμέσως για τις νέες εγκαταστάσεις αντί για πέντε χρόνια μετά όπως είχε προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: (Πληροφορίες από το Recharge News)