«Έτοιμα» Μεγαβάτ και status της ΡΑΕ: Τα «κλειδιά» που ορίζουν πότε θα γίνουν οι διαγωνισμοί για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Ο Ιούνιος έχει ήδη αποκλειστεί καθώς οι αναγκαίες προθεσμίες δεν το επιτρέπουν. Μένει λοιπόν να αποφασιστεί αν οι επόμενοι ανά τεχνολογία διαγωνισμοί για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο ή θα παραπεμφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όπως έχει αναφέρει και πάλι το energypress, πρόθεση του Υπουργείου αποτελεί το να γίνουν οι διαγωνισμοί τον Ιούλιο, προκειμένου να μην δίνεται η εντύπωση ότι παγώνουν τα πάντα λόγω κορωνοϊού. Η επιτυχής διεξαγωγή του κοινού διαγωνισμού ΑΠΕ στις 2 Απριλίου χαιρετίστηκε άλλωστε από το ΥΠΕΝ, ως ένδειξη σωστής λειτουργίας της αγοράς.

Η αγορά των ΑΠΕ εμφανίζεται διχασμένη

Ωστόσο, παρά την βασική κατεύθυνση μη αναβολής που έχει τεθεί, οι επιτελείς του ΥΠΕΝ εξετάζουν τις ημέρες αυτές τις υπόλοιπες παραμέτρους που επηρεάζουν την εφικτότητα της πραγματοποίησης διαγωνισμών τον Ιούλιο, προκειμένου να λάβουν πολύ σύντομα τη σχετική απόφαση.

Ποιές είναι αυτές οι παράμετροι; Κυρίως τρείς:

Πρώτο και κυριότερο το αν υπάρχουν αρκετά ώριμα έργα που να είναι έτοιμα να κατέβουν στους διαγωνισμούς.

Η εκ του νόμου υποχρέωση της ΡΑΕ είναι να πραγματοποιήσει εντός του έτους ένα διαγωνισμό για τη διάθεση 482 Μεγαβάτ αιολικών και αντίστοιχα ένα διαγωνισμό για τη διάθεση 482 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Ιδανικά, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να κατέβει τέτοιο πλήθος επενδυτικών σχεδίων ώστε να διατεθεί όλη η παραπανω ισχύς και να «μεταφραστεί», έτσι, σε υλοποιήσιμα έργα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ.

Στην τεχνολογία των αιολικών υπάρχει ένα δυναμικό περίπου 300 Μεγαβάτ που συμμετείχε στο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου της ΡΑΕ και δεν έχει πάρει τιμή. Το δυναμικό αυτό συγκροτεί μια ικανή δεξαμενή ώριμων έργων που μπορεί να στηρίξει το διαγωνισμό, δεξαμενή η οποία είναι βέβαιον ότι έχει ενισχυθεί (και θα ενισχυθεί περαιτέρω) με νέα Μεγαβάτ. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι στα αιολικά ο διαγωνισμός θα έχει τη μέγιστη συμμετοχή ακόμα και αν γίνει τον Ιούλιο.

Αντίθετα, στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών εκτιμάται ότι τα ώριμα έργα είναι λίγα. Πάντως τόσο η ΡΑΕ, όσο και το ΥΠΕΝ έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για τα Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στα οποία έχουν δοθεί οριστικοί όροι σύνδεσης, προκειμένου να αξιολογήσουν το δυναμικό που είναι πιθανόν να κατέβει στην περίπτωση που γίνει ο διαγωνισμός των Ιούλιο.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνει τον Ιούλιο ο διαγωνισμός για τα αιολικά και το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά, εάν βεβαίως αξιολογηθεί ότι δεν υπάρχουν τώρα αρκετά ώριμα έργα.

Η δεύτερη παράμετρος που θα καθορίσει το πότε θα γίνουν οι διαγωνισμοί αφορά το αν υπηρεσιακά μπορεί να ανταπεξέλθει η ΡΑΕ.

Η ΡΑΕ έχει πλέον εμπειρία στη διενέργεια διαγωνισμών ΑΠΕ και είναι γεγονός ότι έχει λαβει τα εύσημα της αγοράς για τις μέχρι σήμερα δημοπρασίες. Κάθε ανταγωνιστική διαδικασία ωστόσο απαιτεί πολλές εργατοώρες κατά τις διάφορες φάσεις προετοιμασίας και υλοποίησής της.

Με δεδομένο ότι η ΡΑΕ είναι ήδη υποστελεχωμένη, πρέπει να αξιολογηθεί ο φόρτος εργασίας που προϋποθέτουν τα όσα «αναθέτει» στην Αρχή - και μάλιστα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα- ο νέος νόμος σχετικά με την εξέταση του «βουνού» των παλαιών αιτήσεων για άδειες παραγωγής και με τη δημιουργία του νέου αυτοματοποιημένου πληροφοριακού συστήματος αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι αν έχουμε λίγα Μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, θα υπάρξει η ανάγκη για δεύτερο διαγωνιστικό κύκλο μέσα στο 2020, πράγμα που οδηγεί σε μια επιπλέον επιβάρυνση των υπηρεσιών της ΡΑΕ.

Η τρίτη παράμετρος σχετίζεται με τα διοικητικά της ΡΑΕ.

Ως γνωστόν η θητεία του προέδρου, του αντιπροέδρου και ενός μέλους της Αρχής λήγει στις 23 Ιουνίου. Το ΥΠΕΝ νομοθέτησε τη δυνατότητα να ξεκινάει η διαδικασία επιιλογής νέων μελών πριν λήξει η θητεία των παλιών, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είναι σίγουρο ότι από τις 23 Ιουνίου και για κάποιο διάστημα δεν θα υπάρχει πρόεδρος στη ΡΑΕ αφού η θητεία του κ. Μπουλαξή θα έχει λήξει και η θητεία του νέου προέδρου δεν θα έχει ξεκινήσει ακόμα.

Ωστόσο στις διάφορες φάσεις ενός διαγωνισμού ΑΠΕ απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της ΡΑΕ, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες σε πρακτικό και τυπικό επίπεδο, ακόμα και αν υπηρεσιακά λειτουργούν όλα καλά. Σύμφωνα, δε, με κάποιες εκτιμήσεις, το πρόβλημα αυτό, παρότι είναι περισσότερο τυπικό και λιγότερο ουσιαστικό, ίσως αποδειχθεί καταλυτικό για την παραπομπή των διαγωνισμών στο τέλος του χρόνου.

Διχασμένη η αγορά

Στην αγορά των ΑΠΕ υπάρχουν υποστηρικτές και για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών τον Ιούλιο, αλλά και για την μετάθεσή τους στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι επενδυτές που έχουν ώριμα έργα (κυρίως στα αιολικά) ή που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ωρίμανσής τους, επιθυμούν να γίνουν οι δημοπρασίες «μια ώρα αρχίτερα».

Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που προτείνουν να πάνε πιο πίσω οι διαγωνισμοί, δεδομένου ότι η ωρίμανση των έργων είναι στην τρέχουσα συγκυρία μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώςτα γνωστά προβλήματα εξέτασης αιτήσεων για χορήγηση όρων σύνδεσης έχουν οξυνθεί σε υπέρτατο βαθμό από την προσαρμογή του διαχειριστή στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Το ίδιο συμβαίνει με τους Δήμους και με  όλους τους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις.

 

 

 

11 Mαϊου 2020

Energypress