Εντυπωσιακή συμμετοχή αιολικών στο διαγωνισμό της 27ης Ιουλίου – Νέοι διαγωνισμοί ΑΠΕ στο τέλος του χρόνου με αύξηση της ισχύος.

03 07 2020 | 09:26

Δικαιώνονται, ως φαίνεται, όσα στελέχη του ΥΠΕΝ και της αγοράς επέμεναν να διεξαχθούν οι δύο διαγωνισμοί ΑΠΕ (ξεχωριστοί για αιολικά και φωτοβολταϊκά) το καλοκαίρι και να μην αναβληθούν λόγω πανδημίας για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, τη Δευτέρα 30 Ιουνίου που έληξε η προθεσμία, είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις συμμετοχής περί τα 700 Μεγαβάτ για αιολικά και περί τα 200 Μεγαβάτ για φωτοβολταϊκά.

Στην τεχνολογία των αιολικών υπήρχε ούτως ή άλλως ένα δυναμικό περίπου 300 Μεγαβάτ που συμμετείχε στο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου της ΡΑΕ και δεν έχει πάρει τιμή. Το δυναμικό αυτό είναι προφανώς η δεξαμενή ώριμων έργων που εμφανίστηκε στον τωρινό διαγωνισμό, δεξαμενή η οποία ενισχύθηκε με νέα Μεγαβάτ, μεγάλο μέρος των οποίων μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από την Πελοπόννησο, από τα «παλιά» έργα που μπήκαν στον αναθεωρημένο κατάλογο του ΑΔΜΗΕ και έλαβαν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης.

Η δημοπρατούμενη ισχύς είναι από 482 Μεγαβάτ για κάθε τεχνολογία (για την ακρίβεια 481,45 MW για τα αιολικά και 482,03 για τα φωτοβολταϊκά).

Πρακτικά, στα αιολικά φαίνεται ότι υπάρχουν αιτήσεις για να καλύψουν το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος, τηρουμένου και του κανόνα ανταγωνιστικότητας του +40%.

Στα φωτοβολταϊκά, όπου τα ώριμα έργα ήταν πολύ λιγότερα, θα «περισσέψουν» αρκετά Μεγαβάτ.

Στο ΥΠΕΝ έχει ληφθεί η απόφαση για δημοπράτηση νέας ισχύος στο τέλος του χρόνου. Θα αφορά την όποια δυναμικότητα «περισσέψει» από το διαγωνισμό της 27ης Ιουλίου, συν νέα Μεγαβάτ που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πόσα θα είναι. Θα εκτιμηθεί ποιά είναι η ζήτηση της αγοράς και θα επιχειρηθεί να καλυφθεί.

Δεν έχει επίσης ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα γίνει ένας κοινός διαγωνισμός ή δύο διαγωνισμοί, ανά τεχνολογία.

 

 

 

2 Ιουλίου 2020

energypress