Ειδικό καθεστώς στήριξης για έργα αντλησιοταμίευσης ετοιμάζει η ΡΑΕ – Θετικό πρόσημο για την εγκατάστασή τους «δίνουν» οι μελέτες.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται εκ μέρους της ΡΑΕ η εκπόνηση ειδικού καθεστώτος για τη στήριξη, για πρώτη φορά, της εγκατάστασης έργων αντλησιοταμίευσης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Η Αρχή έχει προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες μελέτες για την αναγκαιότητα τέτοιων έργων στο σύστημα. Το αποτέλεσμα των μελετών δείχνει ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη, αλλά και θα υπάρχει οικονομικό όφελος, όσον αφορά τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, από την εγκατάστασή τους.

Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή διεθνώς για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλα μεγέθη, ωστόσο στη χώρα μας η έλλειψη θεσμικού πλαισίου δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα την προώθησή της.

Από την άλλη, για την προώθηση της αντλησιοταμίευσης και την εγκατάσταση έργων αυτής της τεχνολογίας κάνει ρητή αναφορά το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει σχετικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Η ΡΑΕ έχει μελετήσει ταυτόχρονα τα συστήματα στήριξης που ισχύουν σε άλλες χώρες, δεδομένου ότι, όπως αποδεικνύεται, τα έργα αυτά δεν μπορούν να είναι βιώσιμα εάν αρκεστούν μόνον στα έσοδά τους από την αγορά.

Για την εκπόνηση του καθεστώτος στήριξης η ΡΑΕ έχει αναθέσει πρόσφατα την παροχή νομικών υπηρεσιών σε δικηγορική εταιρεία στις Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλίσει τη συμβατότητα του εν λόγω καθεστώτος με το ενωσιακό δίκαιο.

Το σχέδιο για το καθεστώς στήριξης της αντλησιοταμίευσης, όταν ολοκληρωθεί, θα δοθεί στο ΥΠΕΝ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την Κομιςσιόν για την έγκρισή του. Ήδη το Υπουργείο είναι ενήμερο για τις κινήσεις της Αρχής και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η όλη διαδικασία

 

 

 

13 Απριλίου 2020

energypress