COP28: η στιγμή της αλήθειας

01 12 2023 | 11:09Greenpeace Greece

Στο Ντουμπάι, από σήμερα, οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν άλλη μία ευκαιρία να κάνουν όσα δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα: να βάλουν σε προτεραιότητα την ευημερία των πολιτών και του πλανήτη κι όχι τα εταιρικά συμφέροντα και τα λόμπι

Ξεκινά σήμερα η COP28, η 28η Διάσκεψη για το Κλίμα, αν και δυστυχώς όχι με τους καλύτερους οιωνούς. Στις αρχές της χρονιάς, ορίστηκε στην Προεδρία της φετινής COP ο CEO μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, της Abu Dhabi National Oil Company. Πώς άραγε η κορυφαία πολιτική Σύνοδος για το Κλίμα θα μπορέσει να αποφασίσει ουσιαστική κλιματική δράση, όταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τόσο ισχυρή φωνή;
 

Σαν να μην έφτανε αυτό, πριν λίγες μέρες δημοσίευμα του BBC αποκάλυψε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκόπευαν να εκμεταλλευτούν τον ρόλο τους ως χώρα-οικοδεσπότης της COP για να κάνουν νέες συμφωνίες έργων ορυκτών καυσίμων.

 

Η ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής COP λοιπόν είναι έντονη, παρόλα αυτά οι ηγέτες των χωρών, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, έχουν την ευθύνη να κάνουν επιτέλους όσα επιτάσσει η επιστήμη και να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες των χωρών τους και θα κάνουν τα ορυκτά καύσιμα παρελθόν.


Πρόσφατα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε ειδική έκθεσή του τόνισε στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ότι ο χρόνος τελείωσε. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα επιλέξει ανάμεσα στο να συμβάλλει στην κλιματική κρίση ή αν θα είναι μέρος της λύσης, υιοθετώντας τον δρόμο της καθαρής ενέργειας.
Οι λύσεις για την ενέργειά μας είναι περισσότερο βιώσιμες από ποτέ και η μετάβασή μας σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας είναι μονόδρομος. Το θέμα πια δεν είναι πώς θα απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά πότε. Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις, αλλά και συγκεκριμένα από την ελληνική κυβέρνηση, να επιταχύνουν τη μετάβαση αυτή και να προχωρήσουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.