COP28: Νέες λύσεις για καθαρές τεχνολογίες και μια δίκαιη μετάβαση παγκοσμίως

01 12 2023 | 11:05Macropolis

COP28: Νέες λύσεις για καθαρές τεχνολογίες και μια δίκαιη μετάβαση παγκοσμίως

  • Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» παρουσιάζει την πρώτη της προσέγγιση για τη δίκαιη μετάβαση και τη δίκαιη ανθεκτικότητα.
  • Νέες πρωτοβουλίες και έργα για την κλιματική δράση παγκοσμίως.
  • Η ενδιάμεση επανεξέταση του Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας του Ομίλου ΕΤΕπ επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά τους φιλόδοξους στόχους για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου - Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ετοιμάζεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023. Μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους, η Τράπεζα θα παρουσιάσει χειροπιαστές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ο Όμιλος ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) θα ανακοινώσει νέα έργα στους τομείς των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και θα παρουσιάσει μια πρωτοποριακή προσέγγιση για έργα που στηρίζουν τη δίκαιη μετάβαση και τη δίκαιη ανθεκτικότητα παγκοσμίως. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται επίσης στενά με άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (ΠΑΤ) και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ανακοινώσουν στην COP28 την πρόθεσή τους να συνδράμουν τις χώρες στην προετοιμασία και στη χρηματοδότηση έργων που βασίζονται σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές, με στόχο μια ανάπτυξη απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.

Από το 2019 η ΕΤΕπ έχει μετεξελιχθεί στην κλιματική τράπεζα της ΕΕ, αυξάνοντας τις ετήσιες πράσινες χρηματοδοτήσεις κατά περισσότερο από 80% –υπερβαίνουν πλέον τα 36 δισ. ευρώ– και διακόπτοντας την παροχή στήριξης σε έργα παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου, που δεν ενσωματώνουν τεχνολογίες για τον περιορισμό των εκπομπών.

«Ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και οι πιο ευάλωτες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για την αλλαγή είναι αυτές που επωμίζονται το κύριο βάρος της κλιματικής κρίσης» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η COP28 αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για τη διεθνή κλιματική δράση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να μην αποδεχθούμε το χειρότερο σενάριο. Πρέπει να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους εταίρους μας πρόσωπο με πρόσωπο ώστε να επεξεργαστούμε απτές λύσεις για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, καταργώντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και αυξάνοντας το δυναμικό παραγωγής καθαρής ενέργειας με τη βοήθεια καινοτόμων τεχνολογιών που προσφέρουν πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Καλώ όλους τους εταίρους μας να συνεργαστούμε σε αυτό το εγχείρημα».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ambroise Fayolle, αρμόδια για την κλιματική δράση, το περιβάλλον και την ανάπτυξη, πρόσθεσε: «Η ΕΤΕπ εισάκουσε τις εκκλήσεις προς τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για την αύξηση του αντικτύπου των συλλογικών τους προσπαθειών στον τομέα της κλιματικής και περιβαλλοντικής δράσης. Συνεργαζόμαστε με τις άλλες ΠΑΤ σε φιλόδοξες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην COP28. Στην ΕΤΕπ, το Διοικητικό μας Συμβούλιο μόλις ενέκρινε την ενδιάμεση επανεξέταση του Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας, η οποία επιβεβαιώνει ότι η Τράπεζα έχει ήδη υπερβεί, για δεύτερο συναπτό έτος, τον στόχο για διάθεση του 50% των πόρων της σε πράσινες χρηματοδοτήσεις».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Thomas Östros, αρμόδιος για τις ενεργειακές επενδύσεις, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη φιλοδοξία της Προεδρίας της COP28 να τριπλασιάσει το δυναμικό παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 και να βελτιώσει μαζικά την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, των δημόσιων κτιρίων και των χώρων εργασίας μας. Έχουμε μεγάλη πείρα στη στήριξη επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας παγκοσμίως. Επίσης, στηρίζουμε τη θέση της ΕΕ για την COP28 σύμφωνα με την οποία η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που δεν ενσωματώνουν τεχνολογίες για τον περιορισμό των εκπομπών. Ήδη από το 2019, ήμασταν ο πρώτος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που σταμάτησε τη χρηματοδότηση έργων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που δεν ενσωμάτωναν τεχνολογίες περιορισμού των εκπομπών. Στην COP28, μαζί με τους εταίρους μας θα ανακοινώσουμε καινοτόμα έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας, τα οποία προσφέρουν απτές λύσεις για την απεξάρτηση των οικονομιών μας από τον άνθρακα».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Gelsomina Vigliotti, αρμόδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δήλωσε: «Πέραν της κλιματικής αλλαγής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις εν μέσω πιεστικών επενδυτικών αναγκών και ολοένα και πιο αυστηρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μας στην COP28 για το πώς ο Όμιλος ΕΤΕπ συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν πράσινες δραστηριότητες, να ενσωματώσουν την εκτίμηση κλιματικού κινδύνου και να στηρίξουν επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες υπηρετώντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Δίκαιη μετάβαση και δίκαιη ανθεκτικότητα

Στην COP28, η «ΕΤΕπ στον κόσμο», ο αναπτυξιακός βραχίονας της ΕΤΕπ, θα παρουσιάσει την προσέγγισή της για τη στήριξη της δίκαιης μετάβασης και της δίκαιης ανθεκτικότητας παγκοσμίως. Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που προκαλούν οι πολιτικές για την κλιματική δράση και η ίδια η κλιματική αλλαγή έχει ζωτική σημασία, ώστε κανείς να μην μείνει στο περιθώριο κατά τη μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία με μηδενικές καθαρές εκπομπές και με ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Η ΕΤΕπ υποστηρίζει εδώ και καιρό τη δίκαιη μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» αξιοποιεί τώρα αυτήν την πείρα και επεκτείνει τις δραστηριότητές της για τη δίκαιη μετάβαση στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα και που έχουν την πρόθεση να στραφούν σε πιο βιώσιμα οικονομικά μοντέλα. Επιπλέον, η προσέγγιση για τη δίκαιη ανθεκτικότητα έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών και των μέτρων προσαρμογής, με επενδύσεις που βασίζονται στην κοινωνική ανάλυση. Επίσης, έχει σκοπό να παράσχει στις χώρες και τους πολίτες που επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο βάρος της κλιματικής αλλαγής, τα μέσα ώστε να αντέξουν και να προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτές τις αλλαγές, όπως π.χ. συμβαίνει στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και στα ευάλωτα κράτη. Η αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και η θέσπιση δίκαιων πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή συνιστούν επιτακτική ανάγκη όσο η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τις γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες.

Ενδιάμεση επανεξέταση του Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας

Λίγο πριν από την COP28, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε την ενδιάμεση επανεξέταση του Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας του Ομίλου ΕΤΕπ. Σε αυτήν τη διαδικασία απολογισμού παρουσιάζονται επικαιροποιημένα στοιχεία για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΕΤΕπ όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του πρωτοποριακού χάρτη πορείας της, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εξελίξεις σε ρυθμιστικό επίπεδο και στην αγορά. Ο Χάρτης Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας 2021-2025 εγκρίθηκε το 2020 για να πραγματωθεί η φιλοδοξία του Ομίλου ΕΤΕπ να μετεξελιχθεί στην κλιματική τράπεζα της ΕΕ και να ενισχυθεί η στήριξη του Ομίλου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους διεθνείς κλιματικούς στόχους.

Με τον χάρτη πορείας, ο Όμιλος ΕΤΕπ ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει πράσινες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ έως το 2030 και να εναρμονίσει όλες τις δραστηριότητές του με τις αρχές και τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Επιπλέον, ο χάρτης πορείας θέτει ως στόχο έως το 2025 και εφεξής, το 50% τουλάχιστον της ετήσιας χρηματοδότησης της ΕΤΕπ να διατίθεται για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η ενδιάμεση επανεξέταση επιβεβαιώνει ότι ο Όμιλος ΕΤΕπ βαδίζει ολοταχώς προς την επίτευξη αυτών των στόχων. Η χρηματοδότηση που χορήγησε η ΕΤΕπ για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ανήλθε στο 58% της συνολικής χρηματοδότησης το 2022.

Μετά την έγκριση του χάρτη πορείας, ο Όμιλος ΕΤΕπ απάντησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση με την αταλάντευτη προσήλωσή του στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. Τον Ιούλιο του 2023 ο Όμιλος ΕΤΕπ αύξησε κατά 50% τη χρηματοδοτική στήριξη για το σχέδιο REPowerEU, το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2022 (ανέρχεται πλέον σε 45 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ). Ο σκοπός είναι να στηριχθούν επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ έως το 2027 προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να δοθεί ώθηση σε καινοτόμες τεχνολογίες, μεταξύ άλλων σε σύγχρονες μεταποιητικές διαδικασίες και σε κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι αναγκαίες για την οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Έρευνα της ΕΤΕπ για το Κλίμα: Οι πολίτες των μεγαλύτερων εκβιομηχανισμένων κρατών υποστηρίζουν την αποζημίωση των χωρών με χαμηλό εθνικό εισόδημα που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή

Λίγο πριν από τη διεξαγωγή της COP28, παρουσιάστηκε η έκτη έκδοση της έρευνας της ΕΤΕπ για το Κλίμα. Η φετινή έκδοση αποκαλύπτει ότι οι πολίτες στηρίζουν σθεναρά την παγκόσμια κλιματική δράση που λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις για τους πιο ευάλωτους. Παράλληλα όμως, αποτυπώνεται και η αυξανόμενη ανησυχία για το κόστος ζωής σε πολλές χώρες της ΕΕ. Από το 2018, η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 30.000 άτομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα, παρέχει διαφωτιστικές πληροφορίες για τις απόψεις των πολιτών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σχετικά με την κλιματική αλλαγή – σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες ερωτήθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω.

Συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης

Αν θέλετε να υποβάλετε αίτημα για συνέντευξη με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ Werner Hoyer, τις Αντιπροέδρους της ΕΤΕπ Ambroise Fayolle και Gelsomina Vigliotti, και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Thomas Östros ή με τους ειδικούς μας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Η ΕΤΕπ στην COP28

Στον δικτυακό μας τόπο παρουσιάζονται συνοπτικά οι δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην COP28. Η ΕΤΕπ έχει περίπτερο στον χώρο των παράλληλων εκδηλώσεων του γαλάζιου τομέα και φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις για διάφορα θέματα. Μπορείτε να βρείτε όλο το πρόγραμμα εδώ. Σας καλούμε να συμμετάσχετε και να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις είτε ζωντανά είτε μετά τη διεξαγωγή τους σε χρόνο που σας εξυπηρετεί. Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει κοινό περίπτερο με την ομάδα πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών. Μπορείτε να βρείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

Γενικές πληροφορίες

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις για υγιείς επενδύσεις, με απώτερο σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

  • Το 2019 εγκρίθηκε η χρηματοδοτική πολιτική της ΕΤΕπ στον ενεργειακό τομέα, η οποία προβλέπει την παύση της χρηματοδότησης όλων των έργων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου, στα οποία δεν χρησιμοποιούνται τεχνολογίες περιορισμού των εκπομπών. Είναι η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που ακολουθεί αυτήν την πολιτική.
  • Το 2021 η ΕΤΕπ έγινε επίσης η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που εναρμόνισε τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες με τη Συμφωνία των Παρισίων.
  • Με το Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει σκοπό να στηρίξει την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας, 2021-2030.
  • Η ΕΤΕπ έχει αναλάβει τη δέσμευση να αυξήσει τις επενδύσεις για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ώστε να υπερβαίνουν το 50% της συνολικής ετήσιας δανειοδότησης της ΕΤΕπ έως το 2025 — πέρυσι καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου με ποσοστό 58%.

Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» είναι ο εξειδικευμένος βραχίονας του Ομίλου ΕΤΕπ, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί σημαντικό εταίρο της στρατηγικής «Global Gateway» (Παγκόσμια Πύλη) της ΕΕ. Φιλοδοξούμε να στηρίξουμε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2027, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού στόχου της στρατηγικής «Global Gateway». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη», η «ΕΤΕπ στον κόσμο» καλλιεργεί ισχυρές, επικεντρωμένες εταιρικές σχέσεις με ομοειδείς αναπτυξιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών. Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» φέρνει τον Όμιλο ΕΤΕπ πιο κοντά σε τοπικές κοινότητες, επιχειρήσεις και ιδρύματα μέσω των γραφείων μας σε όλον τον κόσμο.

 

 

 

cover photo:me.mashable.com