Βγαίνει σε ΦΕΚ η Υπουργική για επενδυτική ενίσχυση 100.000 €/MW στον 2ο διαγωνισμό standalone μπαταριών – Προς τα τέλη Δεκεμβρίου οι προσφορές

Στις ράγες μπαίνει η δρομολόγηση του δεύτερου διαγωνισμού για ενίσχυση standalone μπαταριών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει ήδη υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Έτσι, μόλις η Απόφαση δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη της δημοπρασίας από τη ΡΑΕΕΥ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δημοσίευση σε ΦΕΚ πρόκειται να γίνει άμεσα – ακόμη και σήμερα, Δευτέρα. Στην περίπτωση που όντως αυτό γίνει μέσα στις επόμενες ώρες, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή θα γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή έως τις 8 Νοεμβρίου. 

Καθώς θα μεσολαβήσουν 6 εβδομάδες από την προκήρυξη της διαδικασίας μέχρι την υποβολή των προσφορών, η διορία κατάθεσης των «φακέλων» από τους επενδυτές θα εκπνεύσει την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Από την άλλη πλευρά, αν καθυστερήσει το ΦΕΚ με την Υπουργική (το οποίο πάντως σε κάθε περίπτωση πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στην εβδομάδα), οι παραπάνω προθεσμίες μετατίθενται κατά μία εβδομάδα. 

Επομένως, η προκήρυξη θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ η υποβολή των προσφορών θα εκπνεύσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Ανεξάρτητα πάντως από τις δύο εναλλακτικές για τα σχετικά χρονικά ορόσημα, η λίστα των προκριθέντων έργων προβλέπεται να επικυρωθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς στην αξιολόγηση των προσφορών παρεμβάλλονται οι αργίες των γιορτών. 

Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, το ΥΠΕΝ αποφάσισε σημαντική μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στον δεύτερο διαγωνισμό, βασιζόμενο στα αποτελέσματα και στις τιμές που προσφέρθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό. Σκοπός της μείωσης της κρατικής συμμετοχής στο CAPEX είναι να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της σχήματος στήριξης και με τα διαθέσιμα κεφάλαια που προβλέπονται για αυτό τον σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη μονάδων συνολικής ισχύος 1.000 MW. 

Μέσω της Υπουργικής, πέρα από τον επανακαθορισμό του ύψους στήριξης στο CAPEX, η Υπουργική θα αναπροσαρμόζει και τις εγγυητικές επιστολές για τα έργα που θα προκριθούν, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την επενδυτική ενίσχυση. Έτσι, θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, για τις μονάδες που θα «περάσουν», η Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης και η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας. 

Όπως έχει γράψει το energypress, στον δεύτερο διαγωνισμό η δημοπρατούμενη ισχύς θα παραμείνει στα 300 Μεγαβάτ, όπως προβλέπει το σχήμα στήριξης. Τα επιπλέον Μεγαβάτ, που θα προκύψουν από το «ψαλίδι» στην κρατική συμμετοχή στο CAPEX, θα δημοπρατηθούν στον τρίτο διαγωνισμό. Επομένως μέσω της τρίτης δημοπρασίας, η οποία θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, θα προκριθούν και μονάδες αποθήκευσης δίωρης διάρκειας. 

Παράλληλα, όπως προβλέπει το σχήμα στήριξης, στον τρίτο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν έργα τα οποία προορίζονται για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Για τις μονάδες αυτής της κατηγορίας, προβλέπεται πως θα έχουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ωρών (MWh/MW).

 

 

 

σ