Τι συνέβη με την πυρκαγιά στο παλιό φωτοβολταϊκό στην Κρήτη - Ασφαλείς οι σύγχρονες μπαταρίες ΑΠΕ

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι την περασμένη Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ιεράς Μονής Κουδουμά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το περιστατικό ενεργοποίησε αντανακλαστικά και αρκετοί πολίτες εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία και το κατά πόσο αυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της χώρας μας όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες, στις ημέρες του καύσωνα μπορούν να ανέβουν αρκετά υψηλά. 

Όμως η αλήθεια για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι καθησυχαστική. Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτόνομο φωτοβολταϊκό πάρκο ήταν ηλικίας 10 ετών και είχε παλαιού τύπου μπαταρίες μολύβδου οξέος, που έχουν αντικατασταθεί από μπαταρίες λιθίου. Στην πραγματικότητα όπως τονίζουν πηγές της αγοράς φωτοβολταϊκών, τα τελευταία 10 χρόνια η τεχνολογία στον τομέα των μπαταριών έχει κάνει άλματα, ιδίως στο κομμάτι της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και δεν μπορεί να συγκριθεί με το τί ίσχυε πριν από 10 χρόνια.

Το Capital.gr ζήτησε μάλιστα την γνώμη των ειδικών της αγοράς για το θέμα, επιβεβαιώνοντας ότι για τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα με μπαταρίες δεν τίθεται θέμα ασφάλεις από τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα. 

Όπως τονίζει ο Dr Νικολαος Τσιουβάρας Chief Technology Officer (CTO) της Sunlight Group υπάρχουν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας για τις μπαταρίες φωτοβολταϊκών λιθίου και οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς. "Όλες οι εφαρμογές αυτού του είδους, δηλαδή συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά, ακολουθούν αυστηρά πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας που ορίζονται από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Οι πιστοποιήσεις αυτές, με τη σειρά τους, χορηγούνται έπειτα από πολλαπλά και ακριβή tests που βελτιώνονται και εμπλουτίζονται διαρκώς, καθώς εμπλουτίζεται η κατανόηση και οι γνώσεις μας για τις εφαρμογές αυτές. Ειδικά τα συστήματα αποθήκευσης τεχνολογίας λιθίου υψηλής τάσης είναι πολύ πρόσφατα, καθότι διατίθενται στην αγορά λιγότερο από δέκα χρόνια".

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μπαταρίες εγκλιματίζονται με τον αέρα ή υγρά ψυκτικά μέσα ώστε να λειτουργούν στη βέλτιστη θερμοκρασία. "Οι μπαταρίες λιθίου, στις οποίες η Sunlight Group δίνει μεγάλη έμφαση τόσο για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης όσο και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, εγκλιματίζονται με τον αέρα ή υγρά ψυκτικά μέσα ώστε να λειτουργούν στη βέλτιστη δυνατή θερμοκρασία. Η βασικότερη διαφορά των μπαταριών ιόντων λιθίου έναντι των υπόλοιπων τεχνολογιών είναι ότι διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης της ίδιας μπαταρίας – σε ό,τι αφορά ηλεκτρονικά και λογισμικό. Η εξελιγμένη αυτή τεχνολογία εξασφαλίζει ότι η μπαταρία δεν πρόκειται να λειτουργήσει δίχως ασφάλεια" τονίζει ο  Dr Τσιουβάρας. 

Όσο για το τι έχει αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια και πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία στις μπαταρίες φωτοβολταϊκών ο Dr Τσιουβάρας υπογραμμίζει ότι "Οι μπαταρίες λιθίου γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς σε διάφορες χρήσεις και εφαρμογές τους, διότι προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο της μπαταρίας – σε σχέση με τα προϊόντα μολύβδου-οξέος, για παράδειγμα. Αυτό οφείλεται στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν οι μπαταρίες λιθίου, τα οποία και βελτιώνονται διαρκώς παράλληλα με τις ευρύτερες τεχνολογικές εξελίξεις. Βελτιώσεις, όπως η προσθήκη επιπλέον συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας".

Τέλος όσον αφορά τις υπάρχουσες παλαιές εγκαταστάσεις  μπαταριών μολύβδου οξέως ο Dr Τσιουβάρας αναφέρει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να μελετηθούν και να προσδιοριστούν εκ νέου: " Κανείς δεν μπορεί, και δεν θα έπρεπε, να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει χώρος ή αγορά για τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις εγκατεστημένα συστήματα αποθήκευσης θα πρέπει να μελετηθούν και να προσδιοριστούν εκ νέου – ειδικά για λειτουργία υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές ενός καύσωνα" καταλήγει ο Dr Τσιουβάρας.

(Αναδημοσίευση από το capital.gr)

 

 

 

 

 

 

cover photo:newsit.gr

 

 

 

σ