Standalone μπαταρίες: «Μετ’ εμποδίων» βλέπουν την συμμετοχή τους οι ξένοι στους διαγωνισμούς – Γιατί διαφωνούν με το «ψαλίδι» στην επενδυτική ενίσχυση

Με έντονο σκεπτικισμό υποδέχθηκε η αγορά, την διαφαινόμενη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στους επικείμενους διαγωνισμούς για standalone μπαταρίες με τα μεγαλύτερα ερωτηματικά να προέρχονται από τους ξένους επενδυτές που πλέον κάνουν λόγο, όπως μεταφέρουν αρμόδια στελέχη στο energypress, για οριστικό αποκλεισμό τους.  

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μια ενδεχόμενη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε υψηλότερες προσφορές εκ μέρους τους, και επομένως στην περίπτωση που τα «χτυπήματα» κινηθούν στα ίδια επίπεδα – πράγμα που εκτιμάται ότι θα γίνει – τότε με μαθηματική ακρίβεια, θα τεθούν «εκτός παιχνιδιού».  

Σημειώνεται ότι ανάλογος προβληματισμός υπήρξε και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου διαγωνισμού, όπου μια σειρά συμμετέχοντες με προεξάρχουσες τις εταιρείες από το εξωτερικό, υποστήριζαν ότι με τις προσφορές που επικράτησαν τα έργα δεν είναι βιώσιμα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την συνήθη πρακτική τους, διεθνείς εταιρείες δεν προχωρούν στην λήψη επενδυτικής απόφασης για ένα έργο, αν τα «νούμερα» δεν διασφαλίζουν ένα IRR της τάξης του 8%. Από την άποψη αυτή, προσφορές που κινούνται σε χαμηλότερα από αυτό επίπεδα και επιτυγχάνουν μικρότερο δείκτη IRR, κρίνονται ως μη βιώσιμες και απορρίπτονται με βάση τα μοντέλα που «τρέχουν» οι συγκεκριμένες εταιρείες.  

Αντιθέτως, όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς με γνώση του κλάδου, οι εγχώριες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να επιδείξουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στα «νούμερα», έχοντας, ταυτόχρονα, ως βασική στόχευση την κατάληψη του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου».  

Επισημαίνεται επίσης ότι τίθεται εν αμφιβόλω συνολικά το διακύβευμα της διασποράς των έργων σε πολλούς συμμετέχοντες καθώς στην περίπτωση που υπάρξει μια επανάληψη του πρώτου διαγωνισμού τότε τα όποια όρια της αγοράς που θα διαμορφωθεί, θα είναι πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα, όταν μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, το μέτρο της μείωσης της επενδυτικής ενίσχυσης στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να προκρίνει περισσότερα έργα προς υλοποίηση ώστε να «ανοίξει» όσο το δυνατόν η αγορά.  

Tο ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξει το αμέσως επόμενο διάστημα στο ακριβή ποσό που θα δοθεί ως επενδυτική ενίσχυσης, δεδομένου ότι η απόφαση για την μείωση του αρχικού ποσού θεωρείται ειλημμένη. Με βάση τα «μοντέλα» που έτρεξε το Υπουργείο και αναφέρουν σχετικές εκτιμήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η στήριξη να περικοπεί ακόμη και στα επίπεδα των 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να κινείται μεταξύ 100.000 και 120.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ.   

 

 

 

 

σ