Standalone μπαταρίες: Το αργότερο αρχές Ιουλίου ο πρώτος διαγωνισμός – Μικρότερος χρόνος προετοιμασίας των επενδυτών για τις προσφορές

Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει τελικά να αποδυθούν οι επενδυτές για τη συμμετοχή τους στον πρώτο διαγωνισμό επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης standalone μπαταριών, καθώς στην τελική Υπουργική Απόφαση που «ξεκλειδώνει» τις δημοπρασίες (και η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ), έχει μειωθεί στο μισό το χρονικό διάστημα από την προκήρυξη της διαδικασίας από τη ΡΑΑΕΥ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών. 

Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό αυτό διάστημα καθορίζεται από τις 21 έως τις 28 ημέρες, δηλαδή μεταξύ 3-4 εβδομάδων. Αντίθετα, στο προσχέδιο της Υπουργικής, όπως τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλεπόταν ένα «παράθυρο» από 6 έως 8 εβδομάδες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το «ψαλίδι» στην τελική ΥΑ προέκυψε από τις προθεσμίες του RRF, από το οποίο θα προέλθουν τα 200 εκατ. ευρώ για την επενδυτική ενίσχυση των έργων που θα προκριθούν. Στο RRF προβλέπεται ότι το αρχικό «κύμα» έργων θα είχαν κλειδώσει ταρίφα έως το τέλος Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έπρεπε όχι μόνο να έχει διεξαχθεί ο διαγωνισμός, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συμμετοχών από τη ΡΑΑΕΥ, ώστε να προκύψουν οι πρώτες μονάδες που θα ενταχθούν στο σχήμα στήριξης. 

Προκήρυξη έως τις αρχές Ιουνίου 

Με δεδομένη τη διορία στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το γεγονός ότι η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε μόλις στις 20 Μαΐου, πλέον στόχος είναι η υποβολή των προσφορών να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Έτσι, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα στη συνέχεια (και πάντως εντός του Ιουλίου), η Αρχή θα εκδώσει τη λίστα των έργων που θα προκριθούν, με βάση την προσφορά που θα υποβάλουν οι επενδυτές για το κατώφλι» του ετήσιου εσόδου των έργων. Από την άλλη πλευρά, καθώς το μέγιστο «παράθυρο» για τη διενέργεια του διαγωνισμού είναι οι 28 ημέρες, αυτό σημαίνει πως η δημοπρασία θα πρέπει να προκηρυχθεί το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. 

Όπως πάντως σημειώνουν πηγές του κλάδου στο energypress, η συρρίκνωση του χρόνου προετοιμασίας για την κατάθεση προσφοράς θα δημιουργήσει εξ αντικειμένου σημαντικές δυσκολίες στους συμμετέχοντες, με δεδομένο καταρχάς ότι η προετοιμασία για την υποβολή θα είναι αρκετή περίπλοκη. Κι αυτό γιατί, όπως «δείχνει» και η Υπουργική Απόφαση, η προσφορά για ταρίφα θα συνοδεύεται από μία σειρά στοιχείων που θα συγκεκριμενοποιήσει η προκήρυξη της ΡΑΑΕΥ και τα οποία θα αφορούν την τήρηση των τεχνικών, λειτουργικών και λοιπών απαιτήσεων της ανταγωνιστικής διαδικασίας. 

Επίσης, όπως είναι φυσικό, το χρονικό «παράθυρο» των έως τεσσάρων εβδομάδων γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό, από το γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο ανάλογο διαγωνισμό και επομένως οι επενδυτές θα προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους, χωρίς καμία προηγούμενη ανάλογη εμπειρία. Μάλιστα, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρχει κάποιο Help Desk, στο οποίο θα μπορούν να αποταθούν για τις απορίες τους. 

Αργότερα η τιμή εκκίνησης της 2ης δημοπρασίας 

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό θα δημοπρατηθούν μονάδες αποθήκευσης συνολικής αποθηκευτικής ισχύος έως 400 Μεγαβάτ. Όπως είχε γράψει το energypress, και επιβεβαιώνεται από την ΥΑ, η τιμή εκκίνησης για τις προσφορές καθορίζεται στα 115.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή εκκίνησης για τον δεύτερο διαγωνισμό (που θα γίνει στο 3ο τρίμηνο) θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της «πρεμιέρας» του σχήματος. 

Και στους δύο πρώτους διαγωνισμούς, το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης θα είναι 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Όπως έχει γράψει το energypress, αργότερα θα προσδιοριστεί η κρατική ενίσχυση στο CAPEX των έργων της τρίτης δημοπρασίας, για μονάδες που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο. 

Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από άλλη πηγή, σε αντίθεση με τους δύο πρώτους «κύκλους» που θα καλυφθούν από τα 200 εκατ. του RRF, ενώ η επενδυτική ενίσχυση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, καθώς οι μονάδες θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, 4 ωρών. 

Αποσαφήνιση για τα καθαρά έσοδα κάθε έργου 

Σε σχέση με το draft της διαβούλευσης, μία διαφορά στην τελική ΥΑ αφορά τη λεκτική τροποποίηση της αναφοράς στη λειτουργική ενίσχυση κάθε μονάδας, ώστε να αποσαφηνιστεί πως για τον υπολογισμό της θα λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά έσοδα του εκάστοτε έργου, και όχι τα απολογιστικά έσοδα της ομάδας στην οποία αυτό ανήκει. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν μία μονάδα αμειφθεί από τη συμμετοχή της στις αγορές παραπάνω από τα απολογιστικά έσοδα της ομάδας, τότε διατηρεί τη διαφορά. Με την ίδια λογική, δεν αλλάζει τίποτε στις απολαβές της από τις αγορές, αν αυτές είναι μικρότερες από τα απολογιστικά έσοδα της ομάδας. 

Τα απολογιστικά έσοδα ομάδας θα χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί σε επίπεδο κατηγορίας έργων, κατά πόσο οι ομοειδείς μονάδες (στο σύνολό τους) καταφέρνουν να ανακτούν από την αγορά ένα επίπεδο αποζημιώσεων που καθιστά τις επενδύσεις βιώσιμες. Για αυτό τον σκοπό, θα συγκρίνονται με τα εκτιμώμενα έσοδα ομάδας και, αν π.χ. είναι μικρότερα, τα έργα της ομάδα θα πιστώνονται το 100% της διαφοράς. 

Τα εκτιμώμενα έσοδα ομάδα θα υπολογίζονται από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η μεθοδολογία θα παρατίθεται στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού. Έτσι, οι επενδυτές θα έχουν «ορατότητα» και ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο, ώστε να προετοιμάσουν τις προσφορές τους. 

 

 

σ