Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ: Εξαγορές αιολικών και προσθήκη φωτοβολταϊκών στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ – Που θα πάνε τα 20,5 εκ. ευρώ

Με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 20,5 ευρώ σκοπεύει η Ελλάκτωρ να ενισχύσει τον τομέα δραστηριότητάς της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το συγκεκριμένο ποσό που θα αντληθεί από την αύξηση κατά 120,5 εκ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας έρχεται να ενισχύσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η νέα διοίκηση δίνει μεγάλη έμφαση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάκτωρ στις ΑΠΕ. Όπως έγινε γνωστό στους αναλυτές η εταιρία θα διαθέσει τα 20,5 εκ. ευρώ για την επιτάχυνση της επέκτασης του σχετικού χαρτοφυλακίου της μέσω εξαγορών αιολικών πάρκων και επενδύσεις σε άλλες τεχνολογίες. Και συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά. Η εταιρία έχει μόλις ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία ισχύος 2 MW στην Αρκαδία και σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις για περισσότερα.

Η Ελλάκτωρ, είναι ο δεύτερος στην Ελλάδα ηλεκτροπαραγωγός από ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 491 MW διαθέτοντας σε λειτουργία 24 αιολικά πάρκα, ένα μικρό υδροηλεκτρικό κι ένα φωτοβολταϊκό. Στόχος της είναι το 2022 να αυξήσει τη συνολική ισχύ στα 579 MW και ήδη έχει υπό κατασκευή αιολικό ισχύος 88,2 MW.

Η Ελλάκτωρ, σύμφωνα και με την παρουσίαση που έγινε από τη διοίκηση του ομίλου στους αναλυτές, τρέχει και τη συμφωνία ύψους 1 δις. ευρώ με την πορτογαλική EDPR για την ανάπτυξη κοινών έργων αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 900 MW.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το γεγονός πως ο τομέας των ΑΠΕ έδωσε στον όμιλο ρευστότητα της τάξης των 30 εκ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ενώ κάθε χρόνο προσφέρει σταθερά έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2018 οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 3% των εσόδων του ομίλου, το εννιάμηνο του 2020 αντιπροσώπευαν το 9%.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκ. ευρώ της Ελλάκτωρ θα προχωρήσει αν οι μέτοχοι της εισηγμένης δώσουν την έγκριση τους στην έκτακτη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου. Ο κ. Ξενόφος απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών εξέφρασε την πεποίθηση του πως οι μέτοχοι θα ανταποκριθούν στην πρόταση της διοίκησης. Από τα 120,5 εκ. ευρώ, τα 100 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας της θυγατρικής του ομίλου, Άκτωρ. Εξ αυτών τα 45 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την έξοδο της εταιρίας από τη ζημιογόνο δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία και τα 55 εκ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων σε προμηθευτές της εταιρίας.

 

 

 

18 Μαρτίου 2021

energypress