ΕΛΛΑΚΤΩΡ – EDPR: Ο κοινός στόχος της ταχείας διείσδυσης στις ΑΠΕ έφερε το deal – Σε Κεντρική και Νότια Εύβοια τα πρώτα αιολικά των 436,8 MW.

Η γρηγορότερη και ισχυρότερη διείσδυση στην αγορά των ΑΠΕ τόσο για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και για την EDP Renewables έφερε είναι ο στόχος που έχουν θέσει οι δύο εταιρίες και ο λόγος για τον οποίο κατέληξαν στη στρατηγική συμμαχία.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η EDPR πιστεύει ότι η εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και το χαρτοφυλάκιο των 152 MW που εξασφάλισε από τις δημοπρασίες της ΡΑΕ δεν της αρκούσε για να αδράξει τις ευκαιρίες.

Από την άλλη μεριά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει, έχει ανάγκη, τη ενδυνάμωση της θέσης της στις ΑΠΕ και ο εταίρος με τον οποίο οι συζητήσεις κρατούν από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο ιδανικότερος σύμμαχος.

Το χαρτοφυλάκιο των 460 MW του ελληνικού ομίλου είναι το μέσο ώστε οι δύο «παίκτες» να πιάσουν ισχυρότερες θέσεις στις αλλαγές που δρομολογούνται στην αγορά ενέργειας.

Επιπλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τη συμμαχία αυτή κερδίζει αποκτώντας πρόσβαση σε φθηνότερες αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας τη ρευστότητα της, ενώ παράλληλα αποκτά ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση έναντι των προμηθευτών εξοπλισμού για τα αιολικά που θέλει να κατασκευάσει.

Οι δύο εταιρίες σκοπεύουν να επενδύσουν 1 δις. ευρώ, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τέσσερα με πέντε χρόνια να αναπτύξουν αιολικά συνολικής ισχύος 900 MW.

Τα πρώτα, δύο συμπλέγματα αιολικών συνολικής ισχύος 436,8 MW, αποκτήθηκαν (άδειες) από εταιρίες ανάπτυξης τέτοιων έργων, πηγές θέλουν να βρίσκονται σε Κεντρική και Νότια Εύβοια, αντίστοιχα.

Τα υπόλοιπα 460 MW θα προέλθουν από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο αδειών και δεν αφορούν σε αιολικά πάρκα του χαρτοφυλακίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είναι σε λειτουργία. Ειδικότερα, αφορούν σε διακριτές ομάδες αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος περίπου 460 ΜW. Τα 370 MW προέρχονται από το συνολικό σημερινό pipeline των 618 MW της ελληνικής εταιρίας, καθώς και 90 MW αιολικών πάρκων που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Πέραν των ανωτέρω έργων της συμφωνίας, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει συνολικά 26 έργα ΑΠΕ σε λειτουργία που περιλαμβάνουν 24 αιολικά πάρκα (συνολικής ισχύος 484 MW), 1 μικρό υδροηλεκτρικό (5 MW) και 1 φωτοβολταϊκό (2 MW), με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 491 MW.

 

 

 

22 Οκτωβρίου 2020

energypress